Boboteaza la Arad
06.01.2022

Pe data de 6 ianuarie, crestinii ortodocsi praznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Aceasta sarbatoare reprezinta botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul.

De Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe, la rugaciunile preotilor se sfinteste aghiasma cea mare.

La Catedrala Sfanta Treime din Arad, crediciosii au participat la slujba.
Afara apa sfintita a stat la dispozitia tuturor aradenilor care au dorit sa o ia acasa.

La slujbele religioase oficiate in bisericile din cartiere, au participat de asemenea credinciosii. Chiar in conditii de pandemie si respectand regulile de protectie aradenii, au intrat sa se roage si sa particpe la slujba de sfintire a a apei.
Si aici, credinciosii au luat la iesire apa sfintita.

Agheasma mare se bea înainte de a lua anafura. Deci pe stomacul gol, în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe 14 ianuarie. De asemenea, se poate lua și în cazuri de boli grele. Agheasma mare nu trebuie să fie înmulțită ea fiind încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt: săvârșește minuni, tămăduiește bolnavi, apără casele creștinilor de duhurile necurate, curățește mintea de gândurile rele, îi izbăvește din primejdii pe cei credincioși. Agheasma mare trebuie luată de la biserică doar în sticle perfect curate și păstrată acasă tot într-un loc curat, cu dopul bine închis.

Cu această agheasmă se pot stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului, de Bobotează sau periodic.