Biserica romano-catolică Vinga
26.08.2020

Cel mai important obiectiv turistic de natură antropică din Vinga este biserica romano-catolică cu două turle, monument de arhitectură datat din anul 1892. Biserica construită în stilul neogotic şi simbolul prosperității bulgarilor din Vinga! Astăzi la în comună au mai rămas câteva familii care împreună cu tânărul preot Sebastian Mirciov ţin vie tradiţia la Vinga.


Biserica a fost ridictă de antreprenori din Budapesta, pe locul fostei mănăstiri franciscane, piatra de temelie fiind aşezată în 1890. Într-un cilindru de sticlă a fost pus document care consemna, pe scurt, istoria comunităţii bulgare colonizate la Vinga, iar acesta a fost aşezat într-o nişă, împreună cu zece monede. Biserica are o lungime de 62 metri şi o lăţime de 32 de metri iar turnurile au 65 de metri înălţime, cu scări în formă de spirală. Pentru construcţia bisericii s-au folosit 3.000.000 de cărămizi şi granit din cariera de la Radna. Zi de zi, 200 de oameni, meseriași și enoriași voluntari munceau din plin.

Roadele muncii lor asidue s-au văzut după doar doi ani! O biserică în stil neogotic înaltă de 36 m, cu două turnuri de 63 de metri scruta pământurile Vingăi.

Nu doar exteriorul îi cucerea pe vizitatori! În interior, s-au montat nouă altare, o orgă pneumatică și 43 de statui de lemn! Arcele gotice și vitraliile înfrumusețează și mai mult edificiul.