Bilanțul Primelor Șase Luni la Centrul de Cazare a Străinilor
01.08.2024

Rezultate Semestriale Prezentate de Comisarul Șef Filimon Pitea

Într-o conferință de presă desfășurată la sediul din Horia, comisarul șef Filimon Pitea a prezentat bilanțul activității Centrului de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad pentru prima jumătate a anului 2024.


Număr și Proveniență a Străinilor

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, centrul a primit aproximativ 393 de străini. Aceștia provin din diverse țări, inclusiv Bangladesh (89), Nepal (75), Sri Lanka (63) și Pakistan (55). Restul sunt din Afganistan, Egipt, Etiopia, India și Maroc. Majoritatea străinilor au intrat legal în România, dar au fost depistați în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei, ceea ce a condus la revocarea dreptului de ședere și emisiunea deciziilor de returnare sub escortă.


Măsuri și Restricții

În urma introducerii în centru, străinii au fost supuși măsurilor de interzicere a intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene pentru perioade variind între 6 luni și 5 ani, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.


În prezent, Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad găzduiește 33 de străini.