Administraţia Naţională de Meterologie a emis atenţionare meterologică „cod galben” astfel:
MESAJ 1
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 11:00 - 23 februarie, ora 18:00
Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului la munte
În intervalul menționat vântul va avea intensificări la munte, iar la altitudini de peste 1500 m rafalele vor atinge 80...90 km/h. În a doua parte a zilei, în nordul Carpaților Orientali va ninge viscolit.
Notă: intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…55 km/h, vor fi și în nord-vestul țării.
ACTUALIZARE: MESAJ 2
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 18:00
Fenomene și zone vizate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării
Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 55...70 km/h.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 18:00 - 24 februarie, ora 18:00
Fenomene și zone vizate: în zona montană intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă
În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110...130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 23 februarie, ora 22:00 - 24 februarie, ora 18:00
Fenomene și zone vizate: în Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei și al Dobrogei intensificări susținute ale vântului
În intervalul menționat, vântul va avea intensificări susținute, în noaptea de duminică spre luni (23/24 februarie) și în prima parte a zilei de luni (24 februarie) în nordul Crișanei, Transilvania și Maramureș, cu viteze de 80...95 km/h, iar mai ales pe parcursul zilei de luni, în Moldova și în nordul Dobrogei, temporar cu peste 90...100 km/h.
COMUNICAT ISU: 150 de pompieri arădeni sunt pregătiți in orice moment pentru a intervenii dacă este nevoie, 150 de pompieri sunt pregatiți pentru a veni in cel mai scurt timp de acasă daca situați operativă impune acest lucru!
Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră vă recomandăm:
– Eviitați deplasările pe durata manifestării vântului puternic și să vă adăpostiți în imobile sau spații închise, care vă asigură protecția.
– În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.
– Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.
– Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.