Arderea frunzelor, pedepsită cu amendă
04.02.2021
De anul acesta nu mai avem voie să ardem frunzele uscate în curtea proprie. Pe 20 februarie intra în vigoare Legea compostului. Cine nu o respectă, poate primi o amendă de până la 800 de lei.

Anul trecut, Parlamentul a adoptat Legea 181/2020 sau Legea compostului privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. Prevederile legii fac ca arderea frunzelor și a altor resturi vegetale să devină o contravenție care se pedepsește cu amendă

Constatarea contravențiior, cât și aplicarea sancțiunilor se face de către comisarii Garzii de Mediu.

Amenzile se aplică şi pentru focurile aprinse pe proprietăţi private, şi pe domeniul public.
ISU s a confruntat in numeroase cazuri cu incendii pornite de la arderea vegetatiei.

Practic, Legea Compostului, obligă toate primăriile din țară să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile de la toate locuințele din România.

Ministerul Mediului vrea ca deșeurile precum resturile alimentare sau vegetale care acum ajung la gropile de gunoi să se transforme în energie sau îngrășământ.

Asta înseamnă că mai apare o pubelă separată, destinată resturilor alimentare și vegetale, care pot fi transformate în compost:

La nivel national este vorba despre peste 3 milioane de tone de astfel de deșeuri.In loc să umple gropile de gunoi, așa cum se întâmplă acum, acestea vor fi transformate în îngrășământ provenit din compost sau gaz metan, care poate alimenta inclusiv mașinile de salubritate” se arata in expunerea ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

 |