În premieră pentru România, a avut loc la Arad un concurs de atestare a meseriei de arborist, cunoscută și ca „chirurgul copacilor”. Deși în țări precum Germania sunt zeci de mii de specialiști în acest domeniu, în România aceștia sunt foarte puțini.
Primul concurs de atestare a arboriștilor din România
Concursul a pus la încercare abilitățile fizice și tehnice ale celor 8 concurenți veniți din toată țara. Una dintre cele mai dificile probe a fost cățărarea la 30 de metri înălțime pe copaci, cu ajutorul corzilor. Doar doi dintre concurenți au reușit să treacă această probă, în timp ce ceilalți au optat pentru probe desfășurate din nacelă, sub ochii atenți ai juriului internațional.
Max Olesko, examinator din Austria, a subliniat că meseria necesită un curaj imens: „Cei care au rău de înălțime nu au ce să caute la acest concurs.”
O meserie cu risc ridicat
În Germania, sunt peste 50.000 de arboriști, conform lui Carsten Beinhoff, examinator internațional. În România, acest prim concurs de atestare marchează un pas important pentru această profesie. Arboristul Valentin Lati a explicat că, deși meseria este căutată, riscurile sunt foarte mari: „În Germania, este pe locul trei ca risc de deces. Rutina te face să te relaxezi, iar de acolo pot apărea accidentele. Nu echipamentul e de vină, ci factorul uman, de fiecare dată.”
Arboriștii, „chirurgii copacilor”
Președintele Asociației Arboriștilor din România, Cosmin Truță, a declarat că această certificare este valabilă internațional: „Dacă vom avea un număr mare de arboriști, nu înseamnă că nu vor mai cădea copaci, dar vom putea face prevenție. Copacii nu trebuie neapărat tăiați, pot fi salvați dacă descoperim la timp ce li se întâmplă.”
Meserie bine plătită în străinătate
În vestul Europei, pentru toaletarea unui copac înalt, arboriștii pot câștiga chiar și 1500 de euro, în timp ce în România, aceeași lucrare este plătită cu aproximativ 1000 de lei.
Acest atestat nu este final. Arboriștii trebuie să își reînnoiască certificarea la fiecare trei ani, pentru a ține pasul cu noile boli și bacterii care afectează copacii, consolidând astfel expertiza lor în „chirurgia” arborilor.