Aradul este, practic, a doua mea casă
12.11.2020

Bogdan Apostu, impresarul antrenorului UTA, a confirmat zvonurile apărute în presa din Anglia, însă totodată a ţinut să clarifice situaţia în urma unor zvonuri apărute în mediul online.

Bogdan Apostu: În primul rând, aş începe altfel. M-au deranjat foarte tare reacţiile ale unora aşa-zişi cunoscători sau specialişti în fotbal, care s-au grăbit să afirme că e o ştire falsă. Reamintesc tuturor acelora că eu am evitat să devină publică această discuţie, dar ea a pornit din presa engleză, nicidecum de la noi din România, deci e clar că lucrurile sunt reale.

Am avut într-adevăr o discuţie de principiu cu cineva de acolo, cei care se ocupă cu transferurile la Sheffield. Eu l-am avut pe Sergiu Buş la Sheffield Wednesday şi îi cunosc pe cei din conducerea Sheffield Wednesday, am fost acolo de mai multe ori cu Sergiu şi cam aşa au pornit discuţiile. Mai departe, eu nu am afirmat niciodată că va semna acolo sau nu va semna (n.a. Laszlo Balint). Lucrul acesta nu-l ştim, dar în orice caz este flatant pentru orice antrenor român să fie pe lista unei echipe din Anglia, fie şi din liga a II-a engleză. Ştim cu toţii că Sheffield Wednesday este o echipă importantă a fotbalului englez, o echipă mare, o echipă cu tradiţie şi este important şi pentru UTA că poate să fie pe prima pagină a ziarelor din Anglia cu această ştire.

Reporter TV Arad: Cât din punctul dumneavoastră de vedere, ca impresar, este o mândrie acest lucru?

Bogdan Apostu: Ştiţi cum e? Eu sunt, cumva, prins între ciocan şi nicovală în speţa asta, pentru că se ştie că UTA este echipa mea de suflet şi ţin foarte mult la UTA şi la proiectul acesta, la tot ce înseamnă actuala echipă a Aradului. Este, cumva, şi creaţia mea aici. Atunci când m-am implicat, echipa era pe locul 13 în liga secundă, iar acum a ajuns să se bată la play-off-ul în prima ligă. Este o performanţă uriaşă raportată chiar la bugetul actual al UTA-ei, pentru că lumea trebuie să înţeleagă că UTA este departe de a avea un buget de play-off în Liga I. UTA cred că are ultimele 2-3 bugete din prima divizie, din punct de vedere financiar, cu atât mai mult performanţele sunt remarcabile şi cu atât mai mult Gyuszi Balint împreună cu lotul de jucători merită toate felicitările. Deci din punctul meu de vedere, e clar că o mutare a lui Balint, direct de la UTA pe „Hillsborough”, la Sheffield, ar fi o mutare incredibilă pentru tot fotbalul românesc, nu doar pentru mine. Dar în acest moment, personal cred că Balint trebuie să rămână la Arad şi să continue proiectul început, cel puţin până în vara anului viitor, după care vom vedea. Pe de altă parte, el (n.a. Laszlo Balint) a mai refuzat o ofertă importantă de prima ligă chiar zilele trecute. Mă rog, am refuzat-o împreună, dar oferta a fost pentru el. Cred că lumea ar trebui să ştie şi să înţeleagă faptul că, mai presus de partea financiară, Gyuszi Balint dă dovadă de caracter, refuzând aceste oferte. Chestia-i că e a patra ofertă din Liga I pe care el a refuzat-o în ultimul an. Şi-mi asum lucrul acesta, pentru că au fost discuţii concrete şi negocieri concrete.

Reporter TV Arad: Oamenii din mediul online vorbesc şi despre faptul că, dacă se va întâmpla ca această mutare să fie concretizată, oricum susţinere din partea lor va exista pentru Laszlo Balint, pentru că ar fi o reuşită. Însă există şi o oarecare frică, legat de faptul că, dacă Gyuszi Balint pleacă, trei sferturi din echipă va pleca şi ea. 

Bogdan Apostu: Mie mi se par nefondate. În primul rând, marea parte a jucătorilor care sunt acum la UTA sunt reprezentaţi de mine. În al doilea rând, nu există perioadă de transferuri, în momentul acesta. Jucătorii au fost atraşi, mai degrabă de proiectul nostru şi de seriozitatea noastră, a mea şi a lui Balint, dar nimeni nu e de neînlocuit pe lumea aceasta şi nu s-a pus nicio secundă problema să ajungem până acol, să discutăm de vreun jucător sau altul, oricare ar fi el, deci cred că orice supoziţii pe tema aceasta sunt pure speculaţii şi nu au nicio legătură cu realitatea. Dacă rămâne sau pleacă Balint, nu are nicio legătură cu lotul actual de jucători al UTA-ei, pentru că ei au contracte ferme, cel puţin până în vara anului viitor, deci nu ar avea cum să plece, nici dacă vor. E o aberaţie!

Reporter TV Arad: Intenţionaţi ca-n anii următori să continuaţi colaborarea cu Aradul? 

Bogdan Apostu: Evident! N-are nicio legătură asta cu Balint. Adică, eu l-am adus pe Balint acolo, nu Balint m-a adus pe mine la UTA, în baza relaţiei pe care am avt-o cu cei de acolo (n.a. de la UTA) şi se ştie foarte clar că eu am jucat în trei rânduri la UTA mulţi ani de zile, în total peste 5 ani de zile. Aradul este, practic, a doua mea casă şi nu înţeleg de ce ar trebui să avem astfel de discuţii, pentru că nu s-a pus nicio clipă problema ca eu să nu mai ajut UTA sau Aradul dacă pleacă Balint. Nu e condiţionată munca mea de prezenţa lui Balint la UTA.

Bogdan Apostu este unul dintre agenţii FIFA autohtoni cu cei mai mulţi fotbalişti reprezentaţi, dar este şi cel al antrenorului Laszlo Balint.