Arădeanul Edward Luttwak, DHC al UVVG Arad, articol excepțional în Revista Cultura
17.07.2020

Prof. dr. Edward Nicolae Luttwak, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, renumit politolog şi expert internaţional de strategie militară, a publicat recent, în revista Cultura (nr. 613), sub titlul „Banatul”, un interesant articol, în care prezintă date despre multiculturalismul din Timișoara și Arad: 

„În Europa am găsit întotdeauna state binaționale sau multinaționale, dar diferitele naționalități nu s-au amestecat prea mult deoarece, în mare, erau distribuite în provincii și regiuni diferite'' scrie distinsul profesor in articol.


Menținerea fragilului echilibru de putere la nivel mondial, în perioada complexă și dificilă a ultimei jumătăți de secol i se datorează în mare măsură și lui Edward Luttwak. Așa cum nici marele gânditor politic nu și-a uitat niciodată rădăcinile arădene, nici noi nu trebuie să uităm să ne mândrim cu acestă personalitate extraordinară care poartă cu cinste numele Aradului, peste tot în lume.

Renumitul politolog şi expert internaţional de strategie militară, Edward Nicolae Luttwak A FOST  DHC al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” pe 14.11.2014, în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad,

La festivitate au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad,  regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” – rector fondator, prof. univ. dr. Radu Carp - Universitatea din București, prof. univ. dr. Adrian Ivan, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, membrii Senatului UVVG, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi, absolvenți ALUMNI-UVVG.

 „Sunt onorat pentru faptul că Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” mi-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa și sunt mândru că studenți străini vin să studieze la această universitate. Am mai fost distins cu acest titlu academic, dar cel primit de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad are o însemnătate deosebită pentru mine, deoarece vine de la Arad, locul în care m-am născut. Aradul a fost un oraș minunat pentru familia mea. În călătoriile mele, în lume, sunt întrebat de ce vorbesc românește și răspund: „Eu sunt din Arad”. Chiar dacă m-am născut în noiembrie 1942, familia mea a fost în siguranță aici, deoarece Aradul era un oraș multicultural de succes, unde oamenii se ajutau între ei. Acesta este Aradul în care am locuit și pe care mi-l amintesc” a spus distinsul profesor la festivitarea de decernare.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci a declarat, la acel moment: „A fost o ocazie deosebită pentru comunitatea noastră academică de a-i acorda înalta distincție de Doctor Honoris Causa unui strateg strălucit, care este o voce de renume mondial în domeniul geopoliticii

 Regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a subliniat, la momentul respectiv:  În cele 27 de cărți scrise pe această problemă, a fundamentat necesitatea ca fiecare națiune să aibă o strategie de securitate proprie, care să se coreleze cu strategia țărilor din împrejurimi și strategia internațională și mondială”.

Edward Nicolae Luttwak s-a născut în 1942, în Arad, iar în luna noiembrie 1947, după victoria comuniştilor, a părăsit România împreună cu familia. Este asociat senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington DC, iar în ultimele patru decenii a adus contribuţii remarcabile - în multe cazuri profund originale - în numeroase domenii academice, precum: strategia militară, istoria Imperiului Roman, istoria Imperiului Bizantin, relaţiile internaţionale și ştiinţele economice.