Aproximativ 2000 bucăți materiale pirotehnice confiscate de jandarmii arădeni
31.12.2021

O femeie și un bărbat, cu vârste de 45, respectiv 49 de ani, au fost depistați de către jandarmi având asupra lor materiale pirotehnice din categoria celor care, pentru deținere sau comercializare, este necesară calitatea de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat sau persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

Femeia, cu domiciliul în Arad, a fost depistată în parcarea unei piețe din municipiu, în timp ce oferea spre comercializare 390 bucăți materiale pirotehnice. În urma verificărilor efectuate jandarmii au constatat că aceasta nu este la prima abatere, fiind depistată cu doar câteva zile în urmă, de către un alt echipaj de Jandarmerie, având asupra sa o cantitate însemnată de materiale pirotehnice. La fel ca și data trecută jandarmii au întocmit actele necesare începerii urmăririi penale, iar materialele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării.

Bărbatul, în vârstă de 49 de ani din Dezna, a fost depistat pe o stradă din municipiul Arad, având asupra sa 1600 bucăți materiale pirotehnice catalogate cu grad de risc ridicat și pentru care, deținerea s-au comercializarea este autorizată doar persoanelor fizice sau juridice care îndeplinesc condițiile legale în vigoare.

Având în vedere cele constatate, jandarmii au întocmit și pe numele bărbatului, actele necesare începerii urmăririi penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de <desfășurarea de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept>, conform Legii 126/1995 R, privind regimul materiilor explozive.

Materialele pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării și împreună cu actele de sesizare au fost predate organelor de Poliție în vederea continuării cercetărilor.

În această perioadă o atenție sporită va fi acordată respectării legislației specifice referitoare la regimul materialelor pirotehnice, obiecte care ar putea răni sau crea stări de pericol, pentru copii dar și pentru adulți deopotrivă.