Apă contaminată în mai multe comune
27.05.2020

Datele de la Directiile de Sanatate Publica din tara furnizate jurnalistilor de la publicatia Recorder arata ca in tara nu mai puti de 800 de comune consuma apa contaminata.
Conform datelor DSP Arad, 16 comune din județul nostru au rețea proprie de apă. Celellate nu au rețea, sau sunt conectate la rețelele de apă ale oraselor. Dintre acestea, 9 comune inregistreaza depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege. Este vorba despre Cărand, Grăniceri, Hălmăgel, Ignești, Pilu, Șagu, Vărădia de Mureș, Zărand și Zerind.
Din datele precizate reies urmatoarele: Cărand – neconformități la indicatorul clor; Grăniceri – depășiri la indicatorii clor, Amoniu, Mangan si bacterii coliforme (în satul Șiclău); Hălmăgel – depășiri la indicatorii bacterii coliforme, E-Coli, enterococi; Ignești – depășiri la indicatorii clor si E-coli (în satul Nădălbești); Pilu – depășiri la indicatorul Amoniu (satul Vărșand); Șagu – depășiri la indicatorul Nitrat; Vărădia de Mureș – depășiri la indicatorul clor, Zărand – depășiri la indicatorul Mangan; Zerind – depășiri la indicatorii Arsen, Mangan, Amoniu.
Datele publicatiei Recorder prevad analizele efectuate de Direcția de Sănătate Publică Arad în anul 2019, astfel că este posibil ca unele dintre aceste depășiri să fi fost remediate între timp.
Pe intelesul tuturor depasirile parametrilor nu înseamnă că apa din localitățile respective este otrăvitoare, ci înseamnă că apa poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Legea apei potabile prevede faptul că apa din rețele trebuie analizată periodic de către primării, firme private sau de Direcția de Sănătate Publică, documentul stabilind și parametrii de potabilitate a căror depășire este interzisă. „În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor au scris jurnalistii de la Recorder.