Amenzile pentru PLF, anulate!
13.04.2022

Amenzile contravenţionale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România se anulează.
Astfel, amenzile care au fost achitate parţial sau în totalitate de către debitori, se restituie acestora la cerere, în termen de 40 zile de la data formulării cererii.

Amenzile neachitate de către debitori până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare legii, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate”, prevede propunerea legislativă.


Potrivit expunerii de motive, după intrarea în vigoare a OUG 129/2021, mii de români au fost amendaţi contravenţional după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au completat formularul din lipsă de informare sau pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma sau pentru că datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică. În baza prevederilor au fost amendaţi şi piloţii şi însoţitorii de zbor.

Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se arată în expunerea de motive.

Amenzile aplicate pentru nerespectarea obligației de a completa formularul digital de intrare (PLF) în România nu se vor mai pune în executare, iar cele care au fost achitate vor trebui restituite persoanelor amendate, la cererea expresă a acestora. Amenzile aplicate pentru necompletarea formularului au fost cuprinse inițial între 2.000-3.000 lei, ulterior Guvernul reducând pragul minim al amenzii la 500 lei.