Amenzi mari pentru rovignetă
02.02.2022

Vesti nu tocmai bune pentru soferi.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii vrea să majoreze amenzile pentru rovinieta. Motivul invocat: Din anul 2010 și până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Conform proiectului de hotarare , amenzile minime pentru şoferii de autoturime fără rovinietă vor crește de la 250 de lei la 275 de lei, iar cele maxime la 550 de lei.

Pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) amenda minimă va fi de 3.100 lei, iar cea maximă de 6.200 lei. În prezent, amenzile pentru lipsa rovinietei la această categorie de vehicul este cuprinsă între 1.250 şi 1.750 lei.

Cele mai mari amenzi ar urma să le plătească şoferii de camioanele de peste 12 tone, cu minimum 4 axe. În cazul lor, valoarea maximă a amenzii va fi de 23.800 lei.

Potrivit proiectului, indiferent de cate ori ai fost surprins de camere sau ai fost oprit de Poliție, lipsa rovinietei este amendată o singură dată pe lună.

Rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Daca inainte rovigneta se emitea prin sms si se platea in factura telefonului, ca si sms-urile pentru parcare, acum aceasta poate fi platita online pe site-ul CNAIR, in pagina principala, sectiunea cumpara rovigneta unde trebuie sa introduci data de la care sa fie emisa si datele masinii.

Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.