Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte.
Despre Adormirea Maicii Domnului, adica moartea şi înălţarea ei cu trupul la cer, nu găsim date în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiţia Bisericii. Aceasta este tratată în scrierile a patru părinăi: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului şi Sfantul Ioan Damaschin.
Potrivit Tradiţiei, la înmormantarea Maicii Domnului au fost prezenţi toţi apostolii, mai puţin Toma. El soseşte a treia zi la mormântul ei şi insoţit de ceilalti Apostoli, deschide mormântul şi observă că trupul acesteia nu mai era acolo.
Sfinţii Părinţi au rânduit ca Adormirea Maicii Domnului să fie sărbătorită pe 15 august, pentru ca în aceasta lună sunt prezente două sărbători care trimit la Judecata de Apoi: Schimbarea la Faţă a Domnului din 6 august - Chipul Domnului de pe Tabor plin de lumina va fi prezent şi în Ziua Judecatii şi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul din 29 august, Ioan - rugător pentru păcatele noastre împreuna cu Maica Domnului în vremea morţii si în ziua judecăţii la sfârşitul veacurilor.