Acord istoric de înfrățire între județul Arad și Provincia Fujian!
17.11.2020

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și Yonghui Cui, viceguvernator al Provinciei Fujian, din Republica Populară Chineză, au semnat astăzi acordul de înfrățire între județul Arad și Provincia Fujian. Acordul a fost semnat pe o perioadă de perioadă de cinci ani şi intră în vigoare la data semnării. Evenimentul s-a desfășurat în mediul online, cele două părți fiind prezente „față în față” prin conexiune video, un eveniment inovator al schimburilor diplomatice în contextul special al luptei comune împotriva epidemiei de Covid-19.


Județul Arad și Provincia Fujian vor coopera pentru creşterea capacităţii instituţionale ale autorităţilor publice locale de pe raza fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, cu scopul asigurării dezvoltării economico-sociale a comunităţilor locale, precum şi pentru implementarea unor proiecte comune. Urmare a semnării acestui acord, cei doi parteneri administrativi vor contribui la dezvoltarea cooperării între organizaţiile şi instituţiile de cultură, sănătate, învăţământ, știință și tehnologie, sport, turism, mediu din unităţile lor administrativ-teritoriale.


Delegația chineză a fost reprezentată la eveniment de Cui Yonghui -vice Guvernator, Jiang Yu, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, Wang Tianming – Director General al Direcției de Relații Externe al Guvernului Provinciei Fujian, Chen Jing - Director-General al Direcției de Comerț al Guvernului Provinciei Fujian, Luo Guansheng-Vice Președinte al Asociației Guvernamentale din Fujian pentru Prietenie cu Țări Străine, Chen Xiangzhen – consilier la Departamentul de Educație al Guvernului Provinciei Fujian.

La Arad, au fost prezenți la eveniment: Gheorghe Stoian, prefect al județului Arad, Călin Bibarț, primarul municipiului Arad, Anca Hermenean-prorector al Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Sorin Bulboacă, manager al Complexului Muzeal, Ionel Bulbuc-director Centrul Cultural Județean, Garofița Popa, consilier județean, Andrei Ando, director executiv în Consiliul Județean.


„De la semnarea scrisorii de intenție între Fujian și Arad în 2017, schimburile de personal între cele două părți au fost frecvente, iar cooperarea în domeniile economic, comerț, educație și îngrijire medicală a obținut rezultate remarcabile. Anul acesta, în fața testului noii epidemii de Coronavirus, cele două provincii s-au ajutat reciproc să depășească dificultățile. Oficialii și experții au împărtășit experiența lor anti-epidemică și au donat materiale anti-epidemice, care au demonstrat pe deplin prietenia dintre cele două provincii. Semnarea acordului de astăzi este un nou punct de plecare pentru schimburile noastre de prietenie, în domenii precum promovarea comerțului bilateral. Provincia Arad este bogată în resurse agricole, iar produse precum cerealele, fructele și vinul roșu sunt de înaltă calitate. Totodată, industria automobilelor sau de prelucrare a lemnului sunt industriile avantajoase în  cele două provincii ale noastre. Avem în vedere și intensificarea schimburilor culturale. Relația dintre națiuni constă în apropierea oamenilor, iar schimburile culturale stau la baza schimburilor și cooperării dintre cele două părți” a declarat Yonghui Cui, viceguvernator al Provinciei Fujian.


La rândul său, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a subliniat importanța acestui acord: „Acest document are valoare istorică din mai multe motive. Parafează legătura de bună amiciție, de colaborare și de proiectare a unui viitor comun între una dintre cele mai dezvoltate Provincii din Republica Populară Chineză și una dintre cele mai bogate regiuni din România. Se naște din cenușa Pandemiei Covid 19, ca o speranță pentru un viitor comun, fructuos și frumos. 


Pentru că suntem într-un moment intens de reorganizare în viața socială internațională dar și în viața politică. Cei care vor ști să fie solidari și să colaboreze în proiectele de dezvoltare și să stabilească bune intenții vor fi câștigătorii zilei de mâine.


Comunitatea județului Arad nu va uita niciodată faptul că Provincia Fujian a fost printre primele în primăvara anului 2020 care a ajutat Aradul în pandemie. Există un vechi proverb românesc care spune faptul că: „Prietenul la nevoie se cunoaște”. Ajutorul pe care ni l-a oferit Provincia Fujian prin intermediul Ambasadei Republicii Populare Chineze la București ne-a convins că în această prietenie reciprocă avem un partener pe care ne putem baza.


Îmi doresc ca Aradul să fie un centru de interes pentru Provincia Fujian în Europa Centrala și de Est. Vă propun să facem un pas important în această relație de colaborare și să acceptați ca Provincia Fujian să aibă la Arad un birou permanent unde să se muncească pe proiecte administrative și de dezvoltare conectate și la piața europeană. Administrația Aradului, prin Consiliul Județean Arad va pune la dispoziția Provinciei Fujian, în folosință gratuită, pentru 12 luni acest birou, de unde reprezentantul acesteia să poată construi relații culturale, sociale și economice cu Europa Centrală și de Est. Considerăm ca acesta poate fi un pas important pentru o relație concretă și eficientă dintre cele două provincii care astăzi se înfrățesc. De asemenea, vă propun ca pentru cunoașterea reciprocă a celor două provincii să realizăm o broșură bilingvă, româno- chineză, pe care să o distribuim în școlile și universitățile noastre pentru a prezenta specificul fiecăruia dintre noi, precum și oportunități de dezvoltare comune!”