80 de Copii Blocați în Gara Arad după o Vacanță la Mare
13.07.2024

O Vacanță de Vis Urmată de O Aventură Neplăcută

80 de copii instituționalizați sau provenind din familii nevoiașe, care se întorceau dintr-o vacanță la mare, au rămas blocați mai bine de trei ore în gara Arad, după ce au pierdut legătura spre casă. Trenul care îi aducea de la Constanța a avut întârziere, iar următorul tren nu a așteptat 15 minute pentru a prelua acest grup. Astfel, însoțitorii au fost nevoiți să aștepte următorul tren, care venea cu o întârziere de 160 de minute și cu un cost dublu la bilete.


Apel Umanitar și Solidaritate

Apelul umanitar făcut pe rețelele sociale i-a mobilizat pe oameni, care au donat bani pentru biletele copiilor. Crucea Roșie din Arad le-a adus apă, deoarece afară erau aproape 30 de grade la ora zece. Copiii, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, au petrecut o săptămână de vis la Eforie Nord. Mulți dintre aceștia au văzut pentru prima dată marea, iar excursia a fost pentru ei o bucurie de nedescris. Din păcate, drumul spre casă s-a dovedit a fi o provocare.


Întârzieri și Disconfort

Au pornit seara din Constanța și ar fi trebuit să schimbe trenul în Arad pentru a ajunge în Oradea. Pe drum, trenul a acumulat zeci de minute de întârziere. 15 minute le-au lipsit pentru a prinde legătura. În plină caniculă, cei 80 de copii au avut de așteptat în gara Arad ore bune pentru sosirea unei alte garnituri. Unii au stat pe bănci, alții s-au întins pe jos, din cauza căldurii toride.


Reacțiile Însoțitorilor

Reka Gud, unul dintre însoțitori, a declarat: „Nu înțeleg de ce tot noi trebuie să înțelegem CFR pentru întârziere, dar ei nu au vrut să aștepte.” Roberta Nogy, altă însoțitoare, a adăugat: „În Ungaria am pățit la fel, dar acolo am fost așteptați.” Însoțitoarea Reka Gud a subliniat că acești copii sunt vulnerabili, dar obișnuiți cu greul și se ajută unii pe alții.


Decizia Sefului de Tren

În Arad, copiii ar fi trebuit să ia un tren privat pentru a ajunge în Oradea. Șeful de tren, deși informat că vor întârzia, nu a așteptat grupul. Georgeta Săbău, un alt însoțitor, a evidențiat lipsa de empatie și flexibilitate a personalului feroviar.


Sprijin și Solidaritate

Din fericire, copiii au fost ajutați cu bani, apă și alimente. După trei ore de așteptare în gara Arad, au reușit în cele din urmă să pornească spre casă, mulțumită solidarității și sprijinului comunității. Această aventură neplăcută a fost atenuată de generozitatea oamenilor care s-au mobilizat rapid pentru a-i ajuta pe cei mici.