5745 de elevi au nevoie de tablete în județul Arad
05.05.2020

Inspectoratul Școlar Județean Arad a realizat o situație a preșcolarilor și a eleviilor care nu au în posesie  device-uri cu care să participe la activitățile de învățare online. Astfel la nivelul județului Arad sunt 5745 de elevi în această situație, adică apoximativ 9,4 % din totalul preșcolarilor/elevilor din județul Arad. Această situație va fi transmisă azi către toate primăriile din județul Arad.

Din punctul meu de vedere este viabilă soluția achiziționării unor abonamente de internet care includ o tabletă gratuit. Finanțarea acestor abonamente să se facă prin bugetele locale, iar banii să fie alocați către fiecare unitate de învățământ care va achiziționa abonamentele cu tabletele gratuite incluse. Aceste tablete devin proprietatea unității de învățământ, iar școala va da în custodie elevilor aceste tablete. Însă precizez că aceasta este doar o propunere, fiind la latidudinea autorităților locale cum vor proceda”, declară d-nul Marius Gondor, inspector școlar general.

Totodată s-a luat în considerare acea categorie de elevi care nu au internet acasă.  „Astfel,  există două situații. Elevul nu are internet pentru ca nu are un device  care să se poată conecta la internet sau, în localitatea de domiciliu a elevului, nu există semnal la internet. Prima categorie se rezolvă prin achizitionarea tabletelor de care am vorbit,  tablete care au conexiune la internet, declară în continuare  d-nul Marius Gondor, inspector școlar general. Pentru a doua situație soluțiile sunt puțin mai dificile deoarece operatorii de telefone mobilă/internet nu au acoperire în localitățile respective. Comunitățile locale vor trebui să facă demersuri în această direcție. Dar aceasta este o soluție de durată. Drept urmare, pentru  elevii pentru care conectarea la internet nu se va putea realiza până la finalul anului școlar, unitățile de învățământ vor realiza planuri de recuperare și planuri remediale care vor fi aplicate imediat după reluarea cursurilor.

Pentru a veni în  sprijinul cadrelor didactice  Casa Corpului Didactic Arad a pregătit tutoriale privind  utilizarea platformelor online. Și, totodată Inspectoratul Scolar Județean Arad, împreună cu organizația Digital Nation  facilitează pregătirea pentru cursuri de predare online.

Doresc să precizez că această acțiune de dotare a tuturor elevilor cu device-uri pentru participarea la învățarea on-line nu este o acțiune doar pentru acest an școlar. Pot exista și în viitor situații în care va trebui să suspendăm cursurile, fie și într-o singură unitate de învățământ  sau, nu poate garanta nimeni că nu va exista un al doilea val de epidemie. Atunci vom avea nevoie, cu siguranță, de aceste instrumente de lucru digitale”, declară  d-nul Marius Gondor, inspector școlar general.