30 de miliarde de euro pentru România
10.02.2021

Parlamentul European a aprobat alocarea a 672,5 miliarde de euro pentru țările Uniunii Europene prin ”Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Fondurile au ca scop ajutorarea ţărilor Uniunii în combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Din totalul acestei sume, 30 de miliarde vor reveni țării noastre. 

Banii vor fi puși la dispoziție formă de granturi şi împrumuturi pentru a finanţa măsuri naţionale care atenuează consecinţele economice şi sociale ale pandemiei. Finanţarea va fi disponibilă timp de trei ani.

Pentru a putea să beneficieze de finanţare, planurile naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie să se concentreze pe domenii-cheie de politică ale Uniunii: tranziţia spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea, transformarea digitală, coeziunea economică şi competitivitatea, precum şi coeziunea socială şi teritorială. Sunt eligibile pentru finanţare şi planurile care ajută instituţiile să se pregătească pentru crize şi să reacţioneze la ele. Mai pot fi finanţate politicile pentru copii şi tineret, inclusiv pentru învăţământ şi formarea de competenţe. Fiecare plan trebuie să consacre climei cel puţin 37% din buget, iar acţiunilor din domeniul digital cel puţin 20%.

În legătură cu acest subiect, europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat: „Planul Național de Redresare și Reziliență va avea impact asupra activităților de reabilitare energetică a clădirilor, transport urban public modern cu infrastructură inteligentă și sustenabilă, iluminat public inteligent și eficient din punct de vedere energetic, semaforizare și un control al traficului și al calității aerului în zonele urbane și cele industrializate, accentuând nevoia introducerii unui mecanism de prioritizare pe baza solicitărilor primite de la municipii și în general de la administrațiile locale prin crearea unui Fond de Reziliență. Cele 80 de miliarde de euro destinate României din PNRR și POR (Programul Operațional Regional) vor trebui folosite astfel încât discrepanțele dintre județele bogate și cele mai puțin dezvoltate să fie minimalizate, procedurile de achiziție trebuie simplificate, digitalizarea să fie o prioritate pentru Guvernul României, astfel încât aceasta să aibă loc de sus în jos rezultând o administrație publică digitalizată unitar”,

Regulamentul mai stipulează că doar statele membre care s-au angajat să respecte statul de drept şi valorile fundamentale ale Uniunii pot primi fonduri din MRR.