Astăzi, 25 martie 2022 , la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, a avut loc ceremonialul festiv ocazionat de Ziua Poliției Române.
La activitate au participat invitații nostrii : domnul Csaba TOTH – Prefectul Județului Arad, domnul Colonel Burlan Claudiu-Daniel - Șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad , domnul Colomenl Gârbău Cristian - Șeful Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad, doamna Comisar șef Dincă Claudia – Șefa Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, domnul Comisar șef Bîgu Petru– Șeful D.G.A. - Serviciul Județean Arad, domnul Colonel Cuzman Cristian – Serviciul Pază și Protecție și domnul comisar șef Bîrsan Rareș – Centrul Medical Județean Arad.
De asemenea în cadrul activității au fost avansați în gradul profesional următor, pentru obținerea unor rezultate deosebite în activitate 7 ofițeri de poliție și 13 agenți, iar la împlinirea stagiului corespunzător 79 de agenți de poliție și 17 ofițeri.
În acest an se împlinesc 200 de ani de existență a Poliției Române, ocazie cu care am reiterat parcursul acestei instituții a statului prin citirea unor considerații istorice :
“Poliţia” reprezintă instituţia care a însoţit Statul de-a lungul tuturor orânduirilor cunoscute în istorie. Astfel, primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Mihai Viteazul, când a fost creată instituţia Agiei, continuă cu domnia lui Mihai Șutzu, odată cu organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor, iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală au primit denumirea generică de “POLIŢIE”.
În anul 1821, Tudor Vladimirescu a acordat scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor. Un semn clar de evoluție spre modernitate a survenit ca urmare a aplicării Regulamentelor Organice (1831-1832), care prevedeau organizarea poliției, înțeleasă ca instituție specializată, cu atribuții extinse. Până atunci nu au existat legi scrise, referitoare la organizarea propriu-zisă a acestei instituții, ordinea și siguranța persoanelor și a proprietății fiind respectate mai mult după obiceiuri. La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emitea „Cronica polițienească” care a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuții în organizarea și coordonarea activităților de poliție.
O reformă importantă în domeniu s-a realizat în timpul domniei regelui Carol I, în anul 1903, când Vasile Lascăr, în calitate de ministru de interne, a pus în aplicare Legea asupra organizării Poliției Generale a Statului. Prin această lege, poliția a intrat în subordinea directă a Ministerului de Interne, fiind prevăzută selecția personalului numai prin admiterea de candidați cu licență și diplomă de bacalaureat și instituindu-se principiul stabilității organelor polițienești. Este de menționat că, începând cu Legea pentru organizarea Poliției generale a Statului, din 8 iulie 1929, competențele organelor de poliție s-au extins, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului au fost mai bine reglementate.
Potrivit Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înființează Miliția, apoi prin Decretul – Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989 s-a reînființat Poliția Română, ale cărei competențe au fost reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 și prin Legea 218 din 23 aprilie 2002.
Astfel, prin art. 50 al Legii nr. 218 din 23 aprilie 2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Aga Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Fiecare stat are istoria sa, iar în interiorul acestuia, fiecare instituție a parcurs un drum devenit peste ani istorie. Poliția este o constantă a societății umane, fiind una din cele mai vechi instituții cunoscute.