10 autobuze electrice pentru Arad
03.06.2021

Miercuri, 2.06.2021,  Primăria Municipiului Arad a semnat contractul de achiziţie pentru 10  autobuze electrice noi,  contract în valoare de 24.353.350 lei (TVA inclus).  Autobuzele sunt achiziționate în cadrul proiectului „Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ștefan cel Mare”, proiect finanțat în cadrul POR (Programului Operațional Regional 2014-2020). Investiția propusă va asigura  legătura între cele două puncte, lungimea totală a traseului propus fiind de aproape 8 km. Conform prevederilor contractuale, termenul de furnizare a autobuzelor electrice este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere a contractului, două autobuze fiind așteptate în primele 12 luni. 

“Un pas important, într-un proiect foarte important, gândit tocmai pentru a facilita transportul în comun și transportul verde. Până când se vor încheia lucrările la noul pod peste Mureș, noi le vom folosi pe traseele din Arad, probabil pe cele din Alfa. Sper să fie un proiect care să determine cât mai mulți arădeni să renunțe la mașină și să folosească transportul în comun: fie autobuzele electrice de care vorbim acum, fie tramvaiele noi pe care le achiziționăm în continuare.”, a afirmat primarul Călin Bibarț, 

Ca urmare a necesității înnoirii parcului auto al Companiei de Transport Public Arad, care are o vârstă medie situată între 15 și 17 ani, Primăria Arad  a optat  pentru 5 autobuze  de capacitate medie și 5 de capacitate mică. 

Autobuzele de capacitate medie au o lungime de 12 m, 3 uși, o capacitate de 89 călători (35 pe scaune și 54 în picioare) și o autonomie de  250 km/1 încărcare. Cele de capacitate mică au 9,4 m, 2 uși, pot transporta până la 60 călători (26 pe scaune și 34 în picioare) și au o autonomie de 240 km/1 încărcare. Durata estimată de funcțonare în cazul ambelor modele este de 15 ani. 

“Suntem bucuroși că suntem astăzi în municipiul Arad și aducem autobuze electrice în orașul dumneavoastră, după o lungă activitate de livrare autobuze electrice în toată țara. Am început cu zona Moldovei, apoi Transilvania, Muntenia, iar acum aici. Compania noastră are o experiență de peste 20 de ani în vânzarea de autobuze și autocare, iar de 3 ani suntem lideri de piață în vânzarea de autobuze electrice. Ne bucurăm de sprijinul fabricii producătoare care începând cu luna aprilie a acestui an are parteneriat cu Skoda Cehia, astfel că autobuzele vor beneficia de tehnologiile implementate de cei de la Skoda. Sunt autobuze ecologice, care vor sprijini autoritățile din municipiul Arad să elimine poluarea în oraș. Vom fi un partener important al municipalității arădene în rezolvarea acestor probleme.”, a declarat Cornel Poteca, reprezentantul SC Andolu Automobil Rom SRL. 

Totodată Primăria Arad asigură finanțarea proiectului “Achiziţie şi montaj staţie de reîncărcare pentru autovehicule electrice (autobuze)”, proiect aflat în derulare.  O stație de încarcare lentă, cu 10 module va fi amplasată în curtea Companiei de Transport Public Arad, unde încărcarea se va face pe timpul nopții.  Alte 2 stații de încărcare rapidă, vor fi amplasate la capetele de linie.