Ziua Pompierilor Sărbătorită la Arad: 176 de ani de Eroism și Devotament
13.09.2024

Ziua Pompierilor din România a fost marcată cu fast în Piața Avram Iancu, unde s-au comemorat 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, un moment important în istoria pompierilor români. Evenimentul a inclus un ceremonial militar și religios, expoziții de tehnică de intervenție, demonstrații, ateliere pentru copii și lecții de prim ajutor medical.


Ceremonii și Activități

Sărbătoarea a debutat cu un ceremonial emoționant, urmat de defilarea cadrelor militare și un moment religios în care s-au adus omagii pompierilor români. În cadrul festivităților, mai multe cadre militare au fost avansate în grad, printre care și Lt. col. Ioana Moldovan, care a fost promovată la rangul de colonel.

Col. Cristian Gârbău, inspectorul-șef al ISU Arad, a subliniat importanța acestei zile, menționând că "aceasta este o zi specială pentru toți pompierii care, prin curaj și devotament, își fac datoria zilnic".


Participanți de Seamă

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, parlamentari, precum și oficiali din cadrul Ministerului de Interne și Ministerului Apărării Naționale. Printre aceștia s-a numărat și deputatul Sergiu Bîlcea, care a adus mulțumiri și laude pompierilor pentru eforturile lor neîntrerupte.


Avansări în Grad și Elogierea Eroilor

În cadrul ceremoniei, cinci bărbați și o femeie din rândul pompierilor arădeni au fost avansați în grad. Ruxandra Klein, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, a avut o legătură specială cu această zi, fiind născută chiar pe 13 septembrie. Ea a declarat cu emoție: "Întotdeauna am știut că aceasta este vocația mea, iar această zi are o semnificație deosebită pentru mine și pentru colegii mei."


Educație și Interacțiune cu Publicul

Elevi de la mai multe școli din Arad au fost prezenți la eveniment, unde au avut ocazia să participe la ateliere interactive, să descopere echipamentele pompierilor și să afle mai multe despre meseria de pompier. Ariana, o elevă prezentă la eveniment, a povestit încântată: "Mi-au plăcut foarte mult mașinile de pompieri și lecțiile de prim ajutor."


Provocările Anului 2024

Anul acesta a fost unul dificil pentru pompierii arădeni, a declarat col. Cristian Gârbău, referindu-se la multiplele intervenții complexe pe care aceștia le-au avut de gestionat. Ruxandra Klein a subliniat, de asemenea, că pompierii se pregătesc deja pentru provocările sezonului rece.