Tradiție de secole în Apateu: Ardeii roșii uscați, transformați în boia de calitate
05.09.2024

În comuna arădeană Apateu, mii de fire de ardei roșu împodobesc zidurile caselor, păstrând vie o tradiție veche de sute de ani. Din acest soi special de ardei, localnicii produc boia, un condiment nelipsit din bucatele tradiționale. Ardeii sunt fie clădiți în saci, fie înșirați pe ață și lăsați să se usuce la soare, după care sunt transformați într-o pulbere cărămizie.


Uscarea ardeilor – un proces migălos

Conform cultivatorului Radu Botaș, ardeii sunt înșirați cu grijă pe ață folosind o spiță de bicicletă, iar după aproximativ două săptămâni, sunt mutați într-o cameră de uscare, unde se folosesc sobe pentru a elimina ultimul strop de umezeală. "Camera de uscare are rolul de a finisa procesul, asigurând că boiaua obținută va fi de cea mai bună calitate," explică Livia Torsin, un alt cultivator din zonă.


Odată, boiaua aducea prosperitate

În anii '90, kilogramul de boia se vindea și cu 150 de lei, iar din această activitate, localnicii își cumpărau chiar mașini și case. Însă, după cum afirmă Radu Botaș, "dacă atunci din 300 de kilograme îmi luam o mașină, acum îmi iau o tricicletă", făcând referire la scăderea prețului la jumătate. Chiar și așa, boiaua din Apateu rămâne apreciată, inclusiv peste hotare. "Trimitem chiar și în America," adaugă Simona Vale, o altă cultivatoare.


Boia naturală, fără aditivi

Producătorii se mândresc cu faptul că boiaua este obținută în mod natural, fără aditivi. Culoarea cărămizie este semnul unei boia de calitate superioară, așa cum explică Radu Botaș: "Culoarea trebuie să fie cărămizie, nu roșie."

În acest an, prețul unui kilogram de boia variază între 80 și 100 de lei, iar în următoarele trei săptămâni, pulberea fină, obținută cu migală, va fi disponibilă pe tarabele din piețele locale.