Târgul Vicii şi delicii, un succes
21.10.2019

Trufe cu 1 leu gramul și pâinea preferată de fostul președinte Nicolae Ceaușescu cu untură și ceapă au cele mai apreciate produse la Târgul Vicii şi Delicii. Tot aici, vizitatorii au  avut parte de vinuri dintre cele mai sofisticate din Franţa, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Grecia sau România.

La secţiunea 'Delicii' a târgului, expozanţii s-au întrecut în reţete tradiţionale sau excentrice, însă cele mai apreciate produse s-au dovedit a fi cele pe bază de trufe.

La unul dintre standuri, vizitatorii stăteau chiar la coadă pentru a se informa despre reţete şi pentru a cumpăra trufe, care s-au vândut precum aurul, la gram. Preţula fost 1 leu/gram, iar o trufă de mărime obişnuită a cântărit în jur de 25 de grame, astfel că a a avut preţul de 25 de lei.

 'Trufa este considerat cel mai puternic energizant creat de natură, motiv pentru care i se mai spune şi diamant al pământului. Le folosim în bucătărie pentru aroma puternică şi deosebit de plăcută. Pot fi asezonate la toată gama de reţete, de la oul fiert de dimineaţă, până la fripturi. Trufa proaspătă să foloseşte în bucătărie pe mâncarea fierbinte, o radem sau folosim un feliator special, iar ea îşi lasă aroma şi parfumul', a spus un producător timişorean, care culege trufele din păduri din zona Banatului.

Majoritatea trufelor sunt exportate, însă preparatele speciale încep să aibă căutare şi la noi. Timişoreanul produce diverse sosuri, salate, uleiuri, unt sau condimente ce conţin trufe, pe care le vinde inclusiv pe internet.

Un alt stand la care vizitatorii stau la coadă este cel este al unui arădean, care, pe lângă produse tradiţionalea oferit pâine cu untură. O felie de "Pită de Pecica", un brand local foarte cunoscut și preferat chiar decătre fostul președinte Nicolae Ceaușescu, cu untură şi condimentată cu boia şi ceapă a costat 5 lei. Pâinea cu untură a fost cel mai vândut produs de la acest stand pentru că a spus vânzătorul, acest produs le aduce aminte oamenilor de copilărie și de bunici.

La standul arădeanului, viziatorii au mai găsit însă și salamuri de mangaliţă sau de cerb, cârnaţi, şuncă afumată, brânzeturi ori pastramă.

La Salonul de vinuri au fost prezentate peste 300 de sortimente de vin.

Evenimentul, aflat la a treia ediţie, este organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad.