Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt cinstiți anual pe 8 noiembrie de credincioșii ortodocși și greco-catolici. Considerați conducătorii cetelor de îngeri, aceștia sunt călăuze ale sufletelor către Rai și simboluri ale protecției divine.
Arhanghelul Gavril, mesagerul veștilor bune
Arhanghelul Gavril, al cărui nume se traduce din ebraică prin „Dumnezeu este puterea mea”, este cunoscut drept vestitorul veștilor bune. În Noul Testament, Gavril a anunțat nașterea Fecioarei Maria și i-a adus Maicii Domnului vestea despre venirea Mântuitorului. Este înfățișat în icoane cu un crin sau o trompetă, simboluri ale chemării divine.
Arhanghelul Mihail, apărătorul dreptății divine
Numele Arhanghelului Mihail înseamnă „Cine-i ca Dumnezeu”, iar acesta este recunoscut pentru rolul său de protector al credincioșilor. Mihail este primul înger care s-a opus îngerilor răzvrătiți și este reprezentat iconografic ca un soldat, ținând o suliță îndreptată spre pământ, simbol al dreptății. În Vechiul Testament, Mihail apare acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea.
Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavril
Cele mai populare nume sărbătorite cu ocazia zilei Sfinților Arhangheli sunt Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela și derivatele acestora. În tradiția populară, este bine ca pe 8 noiembrie să aprinzi o lumânare pentru a călăuzi sufletele către Rai. Totodată, sunt evitate activitățile casnice ca semn de respect față de sfinți.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril în Arhiepiscopia Aradului
În Arhiepiscopia Aradului, 36 de biserici sunt puse sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, evidențiind respectul și însemnătatea pe care aceștia o au în comunitate.