Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
15.08.2024

Pe 15 august, creștinii celebrează Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare. Această sărbătoare comemorativă celebrează sfârșitul vieții pământești a Fecioarei Maria și mutarea ei glorioasă la cer, cu trupul și sufletul.


Originea sărbătorii

Sărbătoarea își are originile în Ierusalim, unde se păstrează mormântul Maicii Domnului și Biserica ridicată pe acesta, în apropierea Grădinii Ghetsimani. Împăratul bizantin Mauriciu a stabilit definitiv data sărbătoririi pe 15 august.


Evenimentele din viața Maicii Domnului

Conform tradiției, Hristos a trimis Arhanghelul Gavriil să-i vestească Maicii Domnului mutarea la viața veșnică. După primirea veștii, Fecioara Maria a pregătit camera pentru a face față morții, chemându-le pe cele mai apropiate dintre vecine și făcând milostenie. În momentul în care Hristos a venit să o ia, a strălucit o lumină divină, iar apostolii, aduși pe nori din diferite colțuri ale lumii, au fost martori la acest eveniment. Hristos a luat sufletul Maicii Domnului, iar trupul ei a fost depus în mormânt de apostoli, pentru ca apoi să fie ridicat la ceruri de către Domnul.


Tradiții și superstiții

În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri. Credincioșii care participă la Vecernia Adormirii Maicii Domnului retrăiesc o atmosferă de Sâmbătă Mare. Se spune că rugăciunile adresate Sfintei Fecioare sunt foarte ascultate și aduc alinare, împlinire și protecție împotriva necazurilor.

În tradiția populară, există superstiții legate de această zi:

  • Se interzice tunsul părului și aruncarea acestuia, precum și mersul înapoi.
  • Înflorirea trandafirilor de Sfânta Maria este considerată un semn al unei toamne blânde și prelungite.
  • Se spune că rugăciunile făcute în această zi sunt cele mai eficiente din an.
  • Este interzis să se aprindă focul în sobă și să se scalde în apa râurilor considerate spurcate.

De asemenea, schimbările de anotimp sunt interpretate ca semne ale tristeții naturii care regretă plecarea Maicii Domnului, motiv pentru care iarba nu mai crește și frunzele încep să se îngălbenească.


Ziua Marinei

Pe 15 august se celebrează și Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind considerată ocrotitoarea marinarilor. În această zi, la malul mării și în orașele dunărene sunt organizate manifestări religioase, artistice și culturale.