Rotație Anuală la Comanda Batalionului Mixt de Menținere a Păcii Româno-Ungar
23.02.2024

Joi, într-un eveniment marcant desfășurat la Casa Armatei din Arad, Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii a trăit momentul anual de predare a comenzii, de această dată de la modulul românesc la cel unguresc. Această ceremonie subliniază rotația stabilită încă de la înființarea unității în 1998, consolidând legăturile dintre forțele armate ale celor două națiuni vecine.

Reprezentând România, Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" din Cetatea Aradului a predat responsabilitățile comandamentului către maiorul Dávid Szent-Imrey, comandantul modulului unguresc. Această rotație subliniază protocolul de funcționare al Batalionului mixt, care prevede deținerea alternativă a comenzii între cele două țări.

Înființat în urma unui acord semnat la Budapesta în 1998, Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii și-a propus să întărească cooperarea militară și să promoveze pacea în regiune. Deși unitatea a organizat numeroase exerciții comune pe parcursul anilor, nu a fost desfășurată nicio misiune comună în teatre de operațiuni. Cu toate acestea, atât militarii români, cât și cei unguri au participat separat la misiuni internaționale, demonstrând angajamentul și profesionalismul ambelor forțe armate.

Evenimentul de predare-primire a comenzii reafirmă angajamentul continuu al României și Ungariei pentru menținerea păcii și securității regionale, într-un spirit de colaborare și respect reciproc.