PSD cere plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaz
17.09.2021

Social-democrații vor depune în Parlament un proiect de lege prin care preţurile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate pentru 6 luni la o medie a perioadei martie-septembrie 2021, pentru consumatorii casnici. Totodată, proiectul prevede că statul va suporta 50% din scumpiri pentru consumatorul final. Banii pentru compensare vor veni dintr-un fond în care se vor duce 50% din profiturile producătorilor de energie si gaze, precum și de la bugetul de stat.

Concret este vorba despre plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.

În paralel Guvernul lucrează la o schemă de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici, în urma înregistrării creșterii prețurilor.