Operațiune Amplă Anticorupție la Vama Nadlac2: 47 de Angajați Ridicați de DGA pentru Luare de Mită
13.02.2024

Într-o dimineață marcantă pentru justiția românească, aproape trei sferturi din angajații Agenției de Încasări și Control de la vama Nadlac2 au fost ridicați de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA), susținuți de jandarmi, în cadrul unei ample operațiuni de combatere a corupției. Dintre cei 61 de angajați ai agenției, 47 au fost duși la audieri, fie că au fost preluați direct de la locul de muncă sau, în unele cazuri, chiar din propriile locuințe.

Acțiunea vine în urma unor sesizări făcute de superiorii angajaților, care i-au denunțat pe aceștia pentru practici ilegale de luare de mită de la șoferii de TIR care treceau prin vama Nadlac2. Se pare că activitățile ilicite erau concentrate în jurul cantarului vamal, unde angajații ar fi solicitat mită pentru a trece cu vederea nereguli legate de greutatea transporturilor de marfă. Incidentele au fost înregistrate de camerele de supraveghere din zonă, oferind astfel dovezi solide anchetatorilor.

Descinderile au început în primele ore ale dimineții, vizând tonetele de lucru ale angajaților de la Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara, responsabili cu gestionarea cantarului din vamă. Până spre prânz, zeci de angajați au fost aduși la sediul DGA din Arad pentru audieri, într-o atmosferă tensionată și plină de incertitudine.

Prima sesizare în acest caz a fost înregistrată în noiembrie 2022 la DNA Timișoara de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). După câteva luni, dosarul a fost declinat către Parchetul Județean Arad, care a preluat cercetările, în paralel cu o anchetă propriu-zisă inițiată de DGA Arad.

În urma descinderilor, activitatea în vama Nadlac2 ny a fost semnificativ perturbată, cozile obișnuite de TIR-uri dispărând temporar. Deși unii dintre angajații ridicați au fost ulterior lăsați să plece acasă, numărul celor reținuți rămâne necunoscut până la această oră.