Model preluat de alte judeţe
17.04.2020

Spitalul de campanie de la Expo Arad a fost predat ieri către medici şi va fi dotat cu toată aparatura şi instrumentarul necesar pentru tratarea cazurilor uşoare şi medii de infectare cu noul coronavirus. De asemenea aici va exista un laborator care va lucra la foc continuu pentru analizele celor internaţi.

Modelul de la Arad va fi preluat și de alte orașe din țară, la recomandarea dr. Raed Arafat. Administrația din Târgu Mureș a solicitat deja procedurile pentru a organiza un astfel de spital într-o sală de sport. Internarea cazurilor ușoare la Expo Arad va face ca răspândirea intercomunitară a virusului să fie cât mai limitată.


Pana acum, la Expo s-au investit 200 mii euro în 4500 metri pătrați suprafață utilă a fost acoperită cu un linoleum special pentru spațiile medicale si s-au instalt 240 paturi în 2 pavilioane.  Spitalul este prevăzut ca fiind un spațiu deschis fără separatoare între paturi. Acesta cuprinde 22 de containere cu zonă de vestiar pentru cadrele medicale, zonă de decontaminare pentru cadrele medicale, grupuri sanitare, tuneluri de decontaminare si un numar de 70 cadre medicale care vor asigura serviciile medicale

In urmatoarele zile spitalul de la Expo va fi dotat cu apratura si instrumentarul necesar inclusiv tutburi de oxigen si medicatia specifica. Fondurile sunt rambursabile, potrivit autoritatilor după incheierea pandemiei 80% din investiție va fi recuperată putand fi folosita de catre Consiliul Județean Arad și Spitalul Județean Arad.

Pentru dotarea spitalului de campanie s-au achizitionat urmatoarele:

-Containere simple – 10 buc.,  containere tip duș – 8 buc., containere tip toaletă – 4 buc.Suma totală, 590.000 lei;

-Tunel Decontaminare –57.000 lei;

-Pult supraveghere – 2 buc., 14.000 lei;

– Pardoseală Linoleum –272.000 lei.

Pentru dotarea Laboratorului de analize medicale:

-CT 128 slices + modul incinta container – 3.764.000 lei.

– Extractor automat–134.000 lei;

– Termobloc cu agitare – 21.000 lei;

– Hotă microbiologică cu flux laminar – 55.000 lei.