Începe vaccinarea antigripală, la Arad
21.09.2020

Prima transa de vaccinuri antigripale asigurate de Ministerul Sănătăţii, a ajuns la Arad.
Distribuirea lor către medicii de familie si unităţile sanitare a inceput de astazi. Judeţul nostru a primit pana acum 4.320 de doze, astfel ca imunizarea populatiei va fi prioritizată.

Astfel vor beneficia primii de vaccin copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, dar şi femeile insarcinate. În unităţile sanitare, va avea prioritate la vaccin personalul medical şi cel auxiliar. Vaccinurile vor merge si spre beneficiarii căminelor de bătrâni, centrelor de îngrijire de zi sau din casele de tip familial.

A doua tranşă de ser antigripal va veni în octombrie. Atunci vor fi imunizati bolnavii cronici vulnerabili în faţa gripei.

DSP Arad a socilicitat Ministerului Sănătăţii să aloce judeţului 37.943 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2019-2020, necesarul transmis la Bucureşti fiind mai mare cu aproape 40% decât anul trecut. Sansele sa primim aceasta cantitate sunt mici mai ales ca nici anul trecut cand exista doar problema banalei gripe de sezon, a fost primita o cantitate mai mica decat cea solicitata.

Pe de alta parte, Comisia Europeană,vrea sa evite suprasolicitarea sistemului de sanatate prin infectarea simultana cu virusul gripal sezonier si virusul SARS COV2.
UE a transmis că statele membre ar trebui să achiziţioneze mai multe doze de vaccin antigripal şi să crească numărul celor vaccinaţi.