Încă o acțiune de dezinsecție aviochimică si terestră
09.07.2024

Primăria Municipiului Arad, prin operatorul economic contractat, va derula o nouă acțiune de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Arad.


Programul dezinsecției

Pentru o mai mare eficiență, se vor aplica următoarele tratamente:

  • Prin intermediul aviației utilitare: 10 și 11 iulie 2024, dimineața devreme, în intervalul orar 06:00-08:00;
  • Tratamente terestre/spațiale împotriva țânțarilor adulți: 10-11 și 11-12 iulie 2024;
  • Tratamente împotriva căpușelor: 11 iulie 2024, începând cu ora 06:30.

Zone vizate

Cel de-al doilea tratament aviochimic din acest sezon se va aplica în zonele periferice ale intravilanului municipiului Arad, în focare permanente de suprafață din împrejurimi, și în zonele cu vegetație densă din cartierele preponderent de case. Zonele specifice includ Gai, Bujac, Silvaș-Cadaș, Pârneava, Mureșel, Aradul Nou, Sânnicolau Mic, Subcetate, Micălaca, Grădiște, canalele deschise (Mureșel, Țiganca, Morilor, Zădârlac, Ier), bălțile permanente (Homocul Mic și Homocul Mare), zona Insula a III-a Mureș și parcurile din proximitatea Râului Mureș.


Metode și intervale de aplicare

Tratamentul terestru (spațial) împotriva țânțarilor adulți se va desfășura numai pe timp de noapte, în intervalul orar 21:45-04:30, în zonele cu vegetație, spațiile deschise din domeniul public și privat, prin termonebulizare. De asemenea, vor fi incluse și tratamente împotriva căpușelor în zonele verzi cu vegetație densă din parcuri, spații publice și de agrement.


Produse utilizate și recomandări

Produsele biocide folosite sunt Cymina® Ultra și Deltatim® Plus, avizate de Ministerul Sănătății. Cetățenii sunt rugați să evite zonele de acțiune ale utilajelor și să urmeze semnalele speciale de avertizare. Crescătorii de albine sunt sfătuiți să scoată stupii din aria de stropire pentru protejarea albinelor.


Importanța acțiunii coordonate

Pentru a evita reinfestările sau apariția unor noi zone contaminate, se recomandă tuturor cetățenilor, asociațiilor de proprietari, agenților economici și instituțiilor să efectueze tratamente de dezinsecție în spațiile deschise pe malurile apelor, depozitele de anvelope uzate și subsolurile blocurilor în perioada acțiunilor desfășurate de Primăria Municipiului Arad.