fARAD revine toamna aceasta la Arad pentru a 11-a ediție
01.08.2024

Festivalul Internațional de Film Documentar

Arad/București, 31 iulie 2024 – Festivalul internațional de film documentar fARAD revine în această toamnă la Arad pentru cea de-a 11-a ediție, desfășurată între 2 și 6 octombrie la Cinema Arta. Publicul este invitat să participe la cinci zile de proiecții, evenimente speciale și întâlniri cu invitați din România și din străinătate.


Tema Anului: Sportul - „ACE!”

Anul acesta, fARAD celebrează campionii și capcanele traseului către succes sub genericul „ACE!”. În contextul internațional marcat de Campionatul European de Fotbal UEFA și Jocurile Olimpice și Paralimpice de Vară de la Paris, festivalul va aduce în prim-plan povești cinematografice despre sport, cu un focus special pe tenis. Programul include filme care evidențiază spiritul sportiv și eforturile celor care și-au lăsat amprenta în diverse categorii sportive, inclusiv box, gimnastică, scrimă, fotbal, volei, șah și e-sporturi.


Documentarul de Deschidere și Invitați Speciali

Festivalul va debuta cu proiecția documentarului „Nasty”, în regia lui Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu. Ca la fiecare ediție, fARAD va aduce la Arad invitați atât din țară, cât și din străinătate, care vor participa la sesiuni de Q&A organizate în jurul proiecțiilor.


Laboratorul fARAD: Un Spațiu Creativ pentru Tinerii Documentariști

Laboratorul fARAD, o componentă esențială a festivalului, revine pentru a noua oară, dedicat tinerilor documentariști care au proiecte în lucru. Acest laborator creativ, unic în România, este parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA. Termenul limită pentru înscrieri este 5 septembrie 2024, iar detalii suplimentare sunt disponibile pe www.farad.ro/laborator2024.


Declarații Oficiale

„fARAD.11 este inspirat de Jocurile celei de-a XXXIII-a Olimpiade de la Paris, privilegiind documentare care explorează artistic și din multiple unghiuri universul sportiv”, a declarat Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.

Daniela Pădurean-Andreica, directoarea Centrului Municipal de Cultură Arad, a subliniat: „Eveniment emblematic al municipalității arădene, fARAD, prin oferta sa variată și constantă, este un proiect de talie internațională, care vine în întâmpinarea așteptărilor culturale cele mai exigente ale comunității noastre.”


Detalii Organizatorice și Parteneri

Programul integral al festivalului și numele invitaților vor fi anunțate la începutul lunii septembrie pe www.farad.ro și pe pagina de Facebook a festivalului. fARAD poate fi găsit și pe Instagram la www.instagram.com/faradfilmfestival.

Festivalul fARAD, inițiat în 2014 de Corina Șuteu, președintele festivalului, și Insula 42, este organizat în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad, sub patronajul Primăriei Municipiului Arad. Cea de-a 11-a ediție este susținută de UCIN, Groupama, și Fundația Alber.