Dacii și vikingii la Arad: un weekend dedicat meșteșugurilor străvechi
31.03.2025

Weekendul trecut, Aradul a fost martor al unui eveniment fascinant, în care meșteșuguri vechi de peste 2.000 de ani au fost aduse la viață de meșteșugari pasionați. Dacii și vikingii și-au dat întâlnire pentru a demonstra cum se realizau săbiile, picturile sau bijuteriile care au înfrumusețat viața celor din antichitate. Evenimentul a fost organizat de un ONG local ce își propune să păstreze tradițiile istorice uitate și să aducă în prim-plan tehnici de meșteșug apuse.


Fierarii și bijutierii tradiționali

Raul Moldovan, un tânăr de 28 de ani care lucrează în agricultură, dar care este și pasionat fierar, a impresionat publicul prin abilitățile sale de a utiliza tehnici vechi de fierărie. „Tehnica e aceeași de mii de ani. Bagăm aer la foc și încingem fierul… unii spun că facem grătare”, a spus Raul în timp ce lucra la bancul de lucru. El studiază cu atenție modul în care se lucra în trecut pentru a respecta tradițiile și a le transmite mai departe.


De asemenea, Bianca Mogoșan, o bijutieră pasionată, a arătat vizitatorilor cum realizează bijuterii precum inele, cercei și brățări folosind tehnici ce datează de aproximativ 1.000 de ani. „Amestec culori, cu gălbenuș de ou, apoi pământ roșu și verde”, a explicat Bianca, demonstrându-și măiestria în realizarea bijuteriilor tradiționale.


Vikingii și demonstrațiile lor de luptă


Afara, vikingii își exersau abilitățile de luptă, iar vizitatorii au avut ocazia să-i vadă în acțiune. Molnar Attila, un membru al grupului, s-a pregătit pentru a arăta publicului tehnici de luptă vikingă, iar spectacolul de luptă a fost un adevărat magnet pentru curioși.


Oportunitatea de a învăța despre tradiții vechi


Mulți vizitatori au fost surprinși să descopere că aceste meșteșuguri încă mai există și sunt păstrate cu mare grijă de o mână de oameni pasionați. „A fost prima dată când am văzut așa ceva în direct, și sunt impresionat”, a spus Molnar Csabi, președintele Asociației Club “Xabi Garage”, care a susținut evenimentul.


Expoziția a fost deschisă gratuit publicului, iar organizatorii promit că vor organiza și alte evenimente similare în viitor pentru cei interesați de tradițiile istorice.


Imagini și evenimente viitoare:

Curioșii care nu au avut ocazia să participe la eveniment au putut să facă fotografii pentru a le împărtăși prietenilor. Evenimentul a fost un succes, iar organizatorii au anunțat că vor continua să aducă în fața publicului tradiții istorice fascinante în următoarele weekenduri.