Criză majoră pentru crescătorii de oi și capre din vestul României: mii de animale blocate din cauza pestei micilor rumegătoare
21.03.2025

Crescătorii de oi și capre din județele Arad și Bihor traversează o perioadă extrem de dificilă, chiar în vârful sezonului de vânzare a mieilor pentru Paște. Focarul de pestă a micilor rumegătoare descoperit în Bihor a dus la impunerea restricțiilor de transport pentru toate fermele din cele două județe, lăsând mii de animale blocate.


Fermierii, în impas financiar


În mod normal, în această perioadă miei erau livrați către piețele din România și exportați în țările arabe, unde cererea este mare. Restricțiile sanitare îi obligă însă pe fermieri să păstreze animalele în stână, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru hrană și întreținere, dar și pierderi uriașe din cauza imposibilității de a vinde mieii la timp.


Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine “Păstorul Crișana” Arad, atrage atenția că această perioadă reprezenta pentru oieri momentul în care își recuperau investițiile și eforturile de luni întregi.


Traian Vasile Nica, un cioban din Arad, susține că este imposibil ca toate oile să fie bolnave și că fermierii sunt lăsați fără nicio soluție.


Centrele de sacrificare a mieilor, neautorizate în acest an


Pentru prima dată în ultimii ani, centrele temporare de sacrificare a mieilor nu vor fi autorizate în județele Arad și Bihor, din cauza riscului sanitar.


Dr. Marcel Roșu, directorul DSVSA Arad, a explicat că măsurile de restricție vor rămâne în vigoare cel puțin până pe 8 iunie, iar situația este fără precedent.


Vestul țării, sub patru alerte sanitar-veterinare


Județul Arad se confruntă, simultan, cu patru alerte sanitar-veterinare:

Pesta porcină africană și pesta micilor rumegătoare (din România)

Febra aftoasă și gripa aviară (din Ungaria)


Fiind județ de graniță, Aradul intră automat în zona de alertă pentru focarele din Ungaria, ceea ce complică și mai mult situația fermierilor.


Pentru oierii din vestul țării, această perioadă este una dintre cele mai grele din istoria recentă. Fără posibilitatea de a vinde animalele și fără sprijin financiar concret, mulți dintre ei riscă pierderi economice uriașe și chiar falimentul fermelor.