Avioane NATO militare, în exerciţiu
12.06.2019

Zgomot de avioane militare şi câteva elicoptere de luptă pe cerul Aradului! Nici nu este de mirare ca ochii aradenilor au fost indreptati aseara spre văzduh. 

Şi astfel au apărut speculaţiile. Sunt oare OZN -uri sau ne atacă cineva în spaţiul aerian.

Lămuririle au venit în cursul zilei de astăzi. Sunt aparate de zbor ce fac parte dintr-un convoi militar NATO care tranzitează Aradul în drum spre diverse poligoane din ţară, unde zilele acestea se desfăşoară un exerciţiu militar multinaţional.

Saber Guardian 2019 se desfăşoară pe parcursul lunii iunie, în cinci locaţii din ţară: Cincu, Borduşani, Babadag, Smârdan şi Râşnov. Exerciţiul militar este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei României. Obiectivul principal este evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa. 
Activităţile de instruire în comun din România includ exerciţii tactice de stat major şi cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităţilor şi secvenţe cu specific medical.
Cele doua terminale din Arad au si alte activitate. Până la toamnă arădenii zboară spre Antalya cu avioane charter, direct de pe Aeroportul din Arad.