Amânarea Modificării Sistemului de Impozitare a Proprietăților până în 2026
13.08.2024

Modificarea sistemului de impozitare a proprietăților, inițial planificată să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, a fost amânată pentru începutul anului 2026. Această schimbare va aduce majorări semnificative ale taxelor pe proprietate, prin impozitarea acestora la valori corelate cu prețurile de piață, o măsură inclusă și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).


Impozitarea la valori de piață
Începând cu 2026, impozitarea imobilelor se va realiza pe baza valorilor de piață, fără a mai ține cont de grila notarială, care era folosită anterior pentru stabilirea valorii impozabile. Noul sistem se va baza pe date colectate la nivel național, în cadrul unui proiect denumit e-Proprietatea.


e-Proprietatea: baza de date națională
e-Proprietatea va fi o bază de date centralizată care va colecta informații de la cadastru și autoritățile locale, cu scopul de a furniza valori de piață corecte și actualizate pentru proprietățile din România. Acest sistem informatic va permite calcularea impozitelor pe proprietate în funcție de valorile reale de piață, pentru fiecare localitate în parte.


O măsură controversată, dar necesară
Deși amânată, modernizarea impozitării proprietăților reprezintă un pas esențial în alinierea României la standardele europene și în îndeplinirea obligațiilor asumate prin PNRR. Măsura este văzută ca o modalitate de a reflecta mai corect valoarea imobilelor și de a aduce mai multe venituri la bugetele locale, dar ridică și îngrijorări legate de impactul asupra proprietarilor.