Începutul sărbătorilor de iarnă și al generozității
Ziua de 6 decembrie, dedicată Sfântului Nicolae, marchează în calendarul creștin-ortodox începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor. Sfântul este recunoscut pentru bunătatea și generozitatea sa, fiind considerat ocrotitorul copiilor, marinarilor, brutarilor, fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.
Sfântul Nicolae este, de asemenea, patronul unor orașe importante precum Amsterdam și Moscova, simbolizând speranța și protecția celor vulnerabili.
Tradiții și superstiții în folclorul românesc
În cultura populară, ziua de Sfântul Nicolae este însoțită de numeroase obiceiuri. Una dintre cele mai cunoscute tradiții este punerea crenguțelor de pomi fructiferi în apă, lângă icoane, în speranța că vor înflori până la Anul Nou, semn al unui an roditor.
Se spune, de asemenea, că vremea din această zi poate prevesti anul care urmează: dacă plouă, anul va fi bogat, iar dacă vremea este uscată, se așteaptă un an secetos.
750.000 de români își serbează onomastica
Ziua Sfântului Nicolae este o ocazie de bucurie pentru cei peste 750.000 de români care își sărbătoresc onomastica. Printre numele asociate sărbătorii se numără Nicolae, Niculai, Nicu, Nicușor, Niculae, Nicoleta, Niculina și Nicole.
Astăzi, cu prilejul acestei zile deosebite, le urăm tuturor celor care poartă numele Sfântului Nicolae un călduros „La mulți ani!”.