Ziua Televizorului Color
25.06.2019

În zilele noastre Televiziunea este o necesitate, ea fiind parte a vieţii noastre de zi cu zi.

Astăzi în lumea întreagă se sărbătoreşte Ziua televizorului color. Sunt mulți inventatori care  şi-au adus contribuţia la inventarea miraculosului obiect. Printre ei se numără scoțianul John Logie Baird, cel care a schimbat pentru totdeauna modul de percepție al imaginii, reușind să efectueze prima transmisiune TV color în anul 1928.

Baird a eșuat lamentabil ca om de afaceri. Ajungând în pragul depresiei, după ce a încercat în zadar să își facă un rost ca și comerciant, s-a retras în lumea lui, concentrându-se pe invențiile care îi ocupau mintea.

Baird a inventat astfel un aparat primitiv pe care îl ţinea în sufragerie. Pentru a-l asambla, a folosit lămpi de bicicletă, cartele perforate din carton, o cutie metalică de biscuiți, ace de cusut și sfoară. Originala mașinărie transmitea o imagine intermitentă la o distanță de câțiva metri.

La 2 octombrie 1925, Baird a reușit să transmită prima imagine televizată, în tonuri de gri.  Baird a coborât și a apelat la un funcționar din clădire, un tânăr pe nume William Edward Taynton, rugându-l să se lase filmat, pentru a vedea cum ar fi redată figură umană. Astfel, fără nici cea mai mică intenție, Taynton a devenit primul star TV.

Încurajat de rezultat, inventatorul a mers la redacția ziarului The Daily Express, explicându-le ce a reușit să facă. Editorul de știri a fost terifiat. Unul din ziariștii aflați în redacție mărturisea ulterior că i-ar fi spus: ”Pentru numele lui Dumnezeu, du-te jos și scapă de nebunul ăla care zice că a inventat o mașinărie cu care poate transmite imagini.

Baird nu s-a lăsat însă şi a invitat un reporter pentru a-i arăta că și-a îmbunătățit sistemul, reușind o transmisiune de 12,5 cadre pe secundă. Era prima dată cînd se transmitea televizat o imagine în mișcare, cu tonuri de culoare.

Momentul de glorie a venit la 3 iulie 1928. Utilizând o serie de discuri rotative (inventate de Paul Nipkow în 1884), care descompuneau imaginea în linii și cu ajutorul unor filtre de culoare și surse de lumină a reușit să redea culorile naturale, într-o experiență care a fascinat audiența.  Persoana din imagine și-a pus diverse eșarfe colorate și a purtat o cască albastră de polițist, . Un buchet de flori albastre, apoi unul de trandafiri roșii au apărut pe ecran și erau redați cu acuratețe, păstrând culorile originale.”

În luna august, acelaşi an sute de oameni aproape că s-au călcat în picioare pentru a asista la demonstrația televizată pe care Baird o susținea la sala de spectacole Olympia, din Londra. În cadrul evenimentului, a fost vizionată și prima reclamă televizată, care promova publicația The Daily Mail.

În noiembrie 1929, Baird și Bernard Natan au înființat prima companie franceză de televiziune, Télévision-Baird-Natan. S-a bucurat de un succes răsunător, atunci când a reușit să transmită derbiul de la Epsom, din 1931, cursele de cai fiind foarte populare în Marea Britanie.

Posteritatea i-a acordat prețuirea pe care o merită. În 2002, a fost clasat pe locul 44 al topului întocmit de BBC, ”100 cei mai valoroși britanici din toate timpurile”, pe baza voturilor publicului.


Foto: televizion-history.net