UPDATE | Ce au descoperit inspectorii DSP la Liceul German?
20.01.2020

UPDATE | COMUNICAT DSP 22:00 | 

Referitor la evenimentele de azi, în care au fost implicaţi elevi ai Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad vă comunicăm următoarele:

Pe parcursul zilei de astăzi, în intervalul orar 10.00 – 20.00, la Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad s-au prezentat 18 elevi cu vârsta cuprinsă între 8 şi 18 ani. Aceştia au prezentat, afirmativ, simptome generale, nespecifice, precum: prurit, cefalee, dureri abdominale, în formă uşoară.

În urma investigaţiilor, trei elevi au rămas sub supraveghere medicală: unul de opt ani a fost internat pe Compartimentul Boli Infecţioase Copii, unul de 17 ani pe Secţia Clinică Pediatrie II şi unul de 18 ani pe Secţia Clinică Medicină Internă I. Ceilalţi elevi au fost investigaţi de personalul de specialitate, fără a necesita internare.

Menţionăm că după evenimentele de pe data de 13 Ianuarie 2020 şi până astăzi au fost suspendate cursurile în toate cele trei corpuri de clădire ale unităţii de învăţământ şi s-au efectuat acţiuni de igienizare cu personal de specialitate, pe parcursul a patru zile consecutiv, cu 5 spălări la diferite intervale de timp şi aerisire permanentă.

Pe tot parcursul zilei de astăzi, 20 Ianuarie 2020, inspectorii sanitari din cadrul DSP Arad au verificat modul şi condiţiile de desfăşurare a procesului educaţional în cele trei corpuri de clădire ale unităţii de învăţământ.

La această oră se efectuează cercetare la faţa locului, de lucrători din cadrul IPJ Arad, fiind ridicate probe de către Serviciul Criminalistic şi măsurători specifice de către echipajul CBRN al ISU Arad.

Măsurătorile efectuate până acum, nu au înregistrat depăşiri ale fondului natural.

În momentul de faţă nu se poate face o legătură directă cu evenimentele din 13 Ianuarie 2020.

Constantin Cătană, Director DSP Arad

UPDATE 19:30 Numărul copiilor a crescut la 13, dintre care 2 sunt internaţi.

INFO UPU ARAD: 11 elevi de la Liceul A. M. Guttenbrunn s-au prezentat de bună voie pentru mai multe investigaţii medicale până în jurul orei 17:30. Doi copii de 8 ani respectiv, 18 ani sunt internaţi in spital. Băiatul de 8 ani este internat la secţia infecţioase. Dispeceratul ISU Arad a primit primul apel telefonic in jurul orei 17:10, fiind vorba de o fetiţă de 15 ani (cu dureri de burtă), la care a intervenit echipaj medical de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Arad.

UPDATE ISU 18:35 | În urma schimbului de informații cu Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Arad, inspectorul șef a ordonat trimiterea echipajului de cercetare chimică, biologică, radiologică şi nucleară pentru efectuarea unor măsurători la Liceul Teoretic Adam Müller Guttenbrunn, corpul de clădire din Calea Timișorii.

Uşi închise astăzi la Liceul Teoretic Adam Müller Guttenbrunn Arad, unde elevii au revenit la cursuri după ce 58 dintre aceştia au ajuns la urgențe, intoxicați în urma dezinsecţiei în şcoală. Filmarea în incinta şcolii ne-a fost refuzată, pentru că aici ancheta încă este în derulare.
Elevii s-au otrăvit, în urma unei acţiuni de dezinsecție și deratizare care nu a fost realizată corespunzător. Ei au ajuns în fața medicilor în prima zi de școală după vacanța de iarnă, prezentând simptome de greaţă şi vomă şi erupţii pe tot corpul, dar mai ales în zona feţei.
În cauză a fost deschis un dosar. Primele cercetări arată că firma care a făcut deratizarea și dezinsecția a folosit o substanţă interzisă în ţara noastă şi de asemenea a mai utilizat o substanţă toxică într-o concentraţie de 5 ori mai mare decât cea admisă.
În ciuda situaţiei tensionate, copiii au ieşit surazatori astăzi de la cursuri, mărturisind că le-a fost cam frică. Părinţii care îi aşteptau la poartaă au fost încrezători că situaţia s-a rezolvat.
Potrivit comunicatului remis de Inspectatul Şcolar, Comisia Județeană pentru Situații de Urgență a hotărât, în unanimitate, reluarea cursurilor la Liceul Teoretic Adam Müller Guttenbrunn începînd de astăzi.
Conducerea unității de învățământ discuta cu Inspectoratului Școlar Județean Arad programul pentru recuperarea materiei din zilele 14-17 ianuarie.

Ca o ultimă informaţie, astăzi mai mulţi elevi s-au prezentat din nou la UPU.