UPDATE 06:00 | 40 de copii la UPU
13.01.2020

Mai mulţi elevi de la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad se află momentan la secţia UPU din cadul Spitalului Judeţean Arad.

Aceştia s-au prezentat la spital după ce în cursul zilei de azi, după orele de la şcoală, nu s-au simţit bine, iar pe suprafaţa corpului au apărut erupţii. Din primele suspiciuni, reacţiile par a fi din cauza unor lucrări de deratizare, efectuate în cursul zilei de vineri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Arad, maiorul George Pleșca, un echipaj de Cercetare Chimică, Radiologică, Bacteriologică și Nucleară s-a deplasat la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” pentru a face cercetări la fața locului.

UPDATE 21.15: Numărul copiilor care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe este 24, dintre care 9 sunt externați, 6 internați, la 8 încă se efectuează consultații și un caz refuză internarea. 

UPDATE 21.40: Prefectul Județului Arad, domnul Gheorghe Stoian, a convocat pentru ora 22.30 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sala de ședințe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în vederea evaluării situației produsă în această seară la Liceul German și luării în continuare a măsurilor ce se impun pentru clarificarea tuturor aspectelor care au dus la prezentarea în Unitatea Primire Urgențe a SCJUA a elevilor.

UPDATE 21:50: Echipajul CBRN Bihor începe cercetarea la fața locului pentru a confirma rezultatele obținute de echipajul arădean. 

UPDATE 22:40: Declarația reprezentantului firmei care a efectuat lucrările de dezinsecție/deratizare la Liceul Adam Müller Guttenbrunn:


UPDATE 23:20 Rezumatul oferit de Prefectul județului Arad, Gheorghe Stoian:


În urma ședinței CJSU prefectul județului Arad în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență a dispus:

1. Suspendarea cursurilor de la Liceul Teoretic Adam Muller Guttenbrunn, în corpurile de clădire afectate pentru data de 14.01.2020

2. Direcția de Sănătate Publica va dispune mâine dimineață măsurile pentru curățenia spațiilor. 

3. Se vor face verificări atât la firma care a executat lucrarea cât și la unitatea de învățământ de către instituțiile abilitate.

La ora 23.00 situația elevilor la UPU Arad este următoarea:

10 internați, 13  au refuzat internarea, 8 în curs de evaluare, un copil a părăsit spitalul fără a fi investigat pentru că nu prezenta simptome.

UPDATE 23:50 Primele rezultate obținute de echipajele ISU Arad și ISU Oradea: Probele aeriene nu au arătat nimic pe aparate. Au fost prelevate și probe de pe bănci și diferite obiecte. Aceste probe vor fi verificate în laborator.

UPDATE 06:00 Conform ultimelor informații, 40 de copii s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe, iar numărul copiilor internaţi a crescut la 14.

UPDATE 9:30 | COMUNICAT IPJ | Cu privire la evenimentul de aseară, Inspectoratul de Politie Județean Arad face următoarele precizări:

Aseară, în jurul orelor 18:30, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substanțe Periculoase au fost sesizati despre faptul că la Spitalul Clinic Județean Arad - UPU s-au prezentat mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Adam Muller Guttenbrunn care prezentau prurit și edeme la nivelul fetei si al ochilor, greață si vărsături. 

Conform celor declarate, acestea ar fi survenit în urma unor activități de dezinsecție și dezinfectie, care au avut loc la unitatea de învățământ. 

În urma primelor verificări s-a stabilit o legătură directă între starea elevilor si dezinsecția/dezinfecția efectuată în incinta liceului, la data de 10 ianuarie 2020, de către o societate comercială cu sediul în Deva, județul Hunedoara. 

 În urma cercetărilor efectuate și a mijloacelor de probă administrate  din acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- Vătămare corporală din culpă, prev. și ped. de art. 196 din Codul Penal;

- Fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. și ped. de art. 322 din Codul Penal;

- Uz de fals, prev. și ped. de art. 323 din Codul Penal;

- Trafic de produse sau substanțe toxice, prev. și ped. de art. 359 din Codul Penal.

La fața locului s-a deplasat și echipa de cercetare din cadrul Serviciului Criminalistic Arad, care a prelevat probe care urmează a fi analizate toxicologic.

Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE