UE avizează vaccinul Johnson &Johnson
20.04.2021

Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că își da astazi, avizul referitor la vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson și administrat în doză unică. Compania a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au început să fie expediate statelor UE de pe 12 aprilie, însă, ulterior, compania americană a anunţat amânarea transporturilor următoare.
Confirmarea avizului va fi facuta azi la ora (18:00, ora României), intr-o „conferinţă de presă online cu privire la concluziile raportului său de evaluare a siguranţei” acestui vaccin unidoză dezvoltat de Johnson & Johnson. Produsul anti-COVID-19 a fost autorizat în urmă cu o lună la nivelul Uniunii Europene.

România a anunțat că va lua o hotărâre după concluziile anunțate de EMA. O primă tranșă de vaccin produs de Johnson&Johnson a ajuns în țara noastră pe 14 aprilie, cele 60.000 de doze fiind stocate în depozit. Autorităţile române vor aştepta o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului înainte de a începe imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, având în vedere că autoritatea de reglementare americană solicită suspendarea vaccinării cu acest ser în SUA.

Vaccinarea cu Johnson&Johnson a fost oprită în Statele Unite și UE pe 13 aprilie după ce au fost raportate șase cazuri de reacții adverse la femei cu vârste între 18 și 48 de ani. Acestea, toate din SUA, au dezvoltat o formă rară de cheaguri sanguine, cu un nivel scăzut de trombocite, la o săptămână, până la trei săptămâni, de la vaccinarea cu produsul companiei americane.
Agenția americană pentru medicamente și Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor au recomandat atunci „o pauză” în administrarea vaccinului. Până la stoparea vaccinării, în SUA au fost administrate peste 6,8 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson.