Trenul Pelerinilor din Ungaria Revine în Arad după Zece Ani
17.05.2024

Trenul cu pelerinii din Ungaria care merg la Şumuleu Ciuc, la pelerinajul de Rusalii Catolice, cel mai mare din Europa Centrală şi de Est dedicat Fecioarei Maria, va intra în România vineri, prin județul Arad.


Sosirea Trenului

Trenul va ajunge în Gara Mare din centrul Aradului la ora 10:45. Comunitatea maghiară face apel la localnici să meargă să-i întâmpine pe pelerini. Mai mulți preoți romano-catolici vor oficia o scurtă slujbă, iar credincioși catolici din Arad vor prezenta un scurt program de cântări bisericești.

Unii dintre pelerinii din Ungaria vor coborî din tren și vor primi din partea localnicilor provizii de apă.


Itinerariul Trenului

Trenul expres este format din 16 vagoane, trase de o locomotivă decorată cu portretul scriitorului Tamasi Aron. Expresul de Şumuleu pleacă din Szombathely şi se alătură Rapidului Secuiesc la Budapesta, continuând împreună ca Trenul Naţional al Pelerinilor. Începând din 2008, aceste trenuri au transportat peste 18.000 de pelerini şi au parcurs peste 34.000 de kilometri în Ungaria şi Transilvania.

Trenul a mai trecut prin Arad în urmă cu aproximativ zece ani, dar în ultima perioadă circula prin Bihor. Din cauza unor lucrări pe celălalt traseu, trenul a revenit prin Arad.


Interviuri cu Pelerinii

"Venim cu cea mai mare bucurie în Ardeal, acum prima dată prin Arad, pentru că de până acum trenul trecea prin Oradea. Din 2008 merge acest tren minunat la ruga din Şumuleu-Ciuc, am venit cu cele două doamne, una e soția mea, cealaltă e prietena ei. Eu vin pentru a 15-a oară cu acest tren, tot timpul noi venim cei mai mulți, vom ajunge la Miercurea-Ciuc cu 1000 de călători și de acolo împreună vom urca la ruga de la Şaua Şumuleu-Ciuc."

Acesta a mai adăugat:

"Vorba spune că la ruga de la Şumuleu-Ciuc e invitat doar o singură persoană, preotul care celebrează slujba, toți ceilalți merg acolo atrași de dorința inimii, bucuria care ne desparte de frații noștri din Ardeal și de acest loc sfânt, ne îmbie ca de înainte de Rusalii să ne pregătim pentru acest drum minunat și venim cu întreaga iubire din inima noastră, pentru că simțim că venim acasă, și suntem unul împreună."


Martorii Emoționați

Kepe Julianna, o femeie din Nagykanizsa, a spus:

"Vin din Nagykanizsa, mă numesc Kepe Julianna, vin pentru prima dată, și cel mai important în acest drum mi se pare că indiferent de naționalitate, apartenență sau rasă, între oameni calea dărâmată de la suflet la suflet, să o putem reconstrui și astfel să ne putem îmbogăți sufletele, mediul înconjurător și lumea noastră."


Importanța Pelerinajului

Pelerinajul catolic de pe muntele Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală și de Est dedicat Fecioarei Maria, atrăgând câteva sute de mii de persoane din toată lumea. Trenul Național al Pelerinilor simbolizează unitatea și credința, aducând împreună oameni din diverse comunități într-o călătorie spirituală comună.