Spectacolul EFEMERIDELOR
18.06.2019

Tablou magic pe râul Mureş, în judeţul Arad, unde mii de fluturi  dansează în acelaşi timp la suprafaţa apei şi îşi trăiesc sub ochii trecătorilor singurele lor ore de viaţă. Fluturii trec de la stadiul de larvă la cel de adult, îşi depun ouăle şi mor în aceeaşi zi. Pescarii abia aşteaptă momentul pentru că ii folosesc drept momeală pentru peşti.

Fluturii trăiesc în stadiul de larvă în mâl până la trei ani, apoi se arată în toată splendoarea.

Preţ de căteva ore, într-un dans al culorilor, îşi caută perechea, iar după care îşi depun ouăle, şi apoi mor.  Oamenii se strâng cu zecile şi urmăresc fascinaţi acest fenomen unic.

Cei care văd spectacolul efemeridelor sunt impresionaţi de frumuseţea fluturilor.

Pe langa dansul superb în aer pe care îl oferă,  miile de fluturi reprezeintă o oportunitate pentru pescari. Aceştia pândesc momentul şi culeg fluturii morţi pe care îi folosesc drept momeală pentru peşti.

Legenda spune că aceşti fluturi sunt de fapt spirite neîmplinite, tineri care au murit înainte de a fi soţ şi soţie. Li se permite ca într-o singură zi din an, în preajma Rusaliilor, să coboare pe pământ în chip de fiinţe înaripate, să cunoască iubirea căteva ore şi apoi să se stingă.