Sistemul Hands-free te scapă de amenzile auto
30.03.2020

Șoferii nu vor mai primi amendă pentru simplul gest de a ține telefonul în mână în timpul mersului, dacă acesta este echipat cu sistem hands-free, potrivit unui proiect adoptat de Parlament.
În vara anului trecut, Parlamentul României a adoptat un proiect de lege prin care șoferii nu mai au dreptul să țină telefonul în mână în timpul mersului, o astfel de abatere fiind sancționată de polițiștii rutieri cu 4 puncte de penalizare și amenzi de până la 1.160 de lei.
La aproximativ o jumătate de an distanță, Camera Deputaților a adoptat un nou proiect de lege care are ca noutate principală renunțarea la această prevedere.
Practic, în urma votului de marți, șoferii nu vor mai fi amendați dacă țin telefonul în mână în timpul mersului, în cazul în care dispozitivul este echipat cu sistem hands-free.
Parlamentarii au revenit practic asupra legii votate cu o jumătate de an în urmă sub pretextul că ținerea în mâna a unui telefon nu poate constitui motiv de sancțiune contravențională.
Articolul de lege a fost reformulat și, în varianta votată de Parlament, textul este următorul: "Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»"