Sărbătoare pentru dezlegarea de farmece
02.10.2019
Este sărbătoare mare astăzi, în calendarul ortodox. Ziua de astăzi trebuie să fie îndeosebi în atenţia celor care cred că au făcute vrăji sau farmece asupra lor.

Ziua de 2 octombrie îi este închinată Sfântului Ciprian.

Acesta a trăit în timpul împăratului Diocletian (284-305). A fost vrăjitor, filosof şi slujitor al zeului Apolo din Antiohia Siriei.

Un tânăr păgân, Aglaid, s-a îndrăgostit de o fecioară pe nume Iustina şi dorind să o ia de soţie, a cerut ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins. Ciprian a trimis la Iustina diavoli care să aprindă în ea pofta trupească.

Însă ea i-a alungat cu rugăciune, post şi semnul sfintei cruci. Ciprian a cunoscut înşelarea în care se afla şi s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina.

În timpul persecuţiei dezlănţuită de împaratul roman Deciu, au cazut victime şi episcopul Ciprian, şi credincioasa Iustina.

Împaratul a cerut ca fiecare cetăţean din Imperiul Roman să fie obligat să aduca în templele păgâne o jerfă şi să primească un certificat de confirmare că a îndeplinit aceasta obligaţie. Episcopul Ciprian şi credincioasa Iustina n-au vrut să se închine idolilor şi n-au renunţat la credinţa crestină. După acest refuz Ciprian şi Iustina au fost torturaţi şi in cele din urmă, decapitaţi.

Prin traditie, pentru îndepărtarea farmecelor se stropesc casa şi hainele cu aghiazmă sfinţită timp de trei miercuri.

Rugăciunile făcute la racla Sfantului Ciprian, mai multe zile la rand, vindecă bolile grave şi teama de vrăji şi descântece.

Cine găseşte obiecte ciudate în pragul casei trebuie să le arda, apoi să aprinda tamâie într-un vas şi să binecuvanteze casa cu mirosul acestui leac vindecător, dar baia nu se tamaiază.

Cele mai eficiente pentru alungarea blestemelor şi a farmecelor sunt dezlegările pe care le rostesc preotii, prin Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, prin spovedanie şi prin împărtăşanie. 
ILUSTRATII
 |