Români de pretutindeni
15.07.2019


Comunitățile de români din jurul ţării sunt ajutate să-și păstreze și promoveze tradițiile de către un preot din Arad. Cu ajutorul Arhiepiscopiei Aradului și al autoritățile locale, acesta a înființat Festivalul Românilor de Pretutindeni care a ajuns, în acest an, la cea de-a 11 ediție.

Manifestrea care a avut loc sâmbătă seara, la Biserica Ortodoxă Grădiște I, a atras câteva sute de persoane. Atât spectatori dornici să-i descopere pe românii din comunitățile din afara granițelor țării, cât și români veniți din aceste comunități, unde pentru mulți dintre ei păstrarea tradițiilor românești este tot mai grea.

Evenimentul a reunt grupuri folclorice ale românilor din Timoc – Serbia, Chișinău – Republica Moldova, Cernăuți și Maramureșul Istoric – Ucraina.

Unii dintre participanți sunt pentru prima data la Arad, în vreme ce pentru alții prezeța în Arad este deja o tradiție.

Evenimentul a beneficiat de participarea extraordinară a Ansamblului "Hora-Horița" din Chișinău, precum și a formației "Rapsozii Zarandului" și a solistei Mariana Deac din Arad.

Preotul Ortodox Mihai Blaj este cel care,cu biencuvântarea Arhiepiscopului Aradului, Dr. Timotei Seviciu, a pus bazele acestui festival.

Evenimentul este susținut decătre Primăria Municipiului Arad și Consiliul Județean Arad.

Festivalul s-a impus la nivel național și internațional ca o manifestare de referință destinată românilor din jurul granițelor României și are rol educativ și de păstrare a limbii și tradițiilor românești vechi decâteva sute de ani.