Rezultate Finale: Alegeri Locale Municipiul Arad
10.06.2024

Primăria Municipiului Arad a fost câștigată din nou de Călin Bibarț (PNL), care a obținut 28.24% din voturi, confirmând astfel încrederea pe care locuitorii orașului o au în actualul primar. Bibarț a reușit să se impună în fața celorlalți candidați printr-o campanie centrată pe continuitate și dezvoltare locală.

În cursa pentru Primărie, Adrian Wiener (ADU) s-a clasat pe locul al doilea cu 23.90% din voturi, un rezultat remarcabil pentru un candidat susținut de coaliția dreptei unite. Ilie Cheșa (PSD) a obținut 19.54%, ocupând locul al treilea și demonstrând o bază solidă de susținători. Leontin Aslău (AUR) a fost preferat de 11.21% dintre votanți, în timp ce Veres Attila (UDMR) a obținut 7.00%. Alți candidați au fost Galea Cristian (PAD) cu 5.34%, Labasan Bogdan (SOS) cu 3.26%, și Dan Cotuna (PUSL) cu 1.50%.


Consiliul Județean Arad

La alegerile locale pentru Consiliul Județean Arad, Iustin Cionca de la PNL a câștigat cu un procent de 38.93%, urmat de Mihai Fifor de la PSD cu 26.26% și Florin Galiș de la ADU cu 13.77%. Alți candidați au fost Răzvan Anghel de la AUR cu 8.66%, Pero Tamas de la UDMR cu 6.54% și Dan-Mihai Kiss cu 3.80%. În ceea ce privește distribuția mandatelor, PNL a obținut 13 mandate, PSD 9 mandate, AUR 5 mandate, ADU 3 mandate și UDMR 2 mandate. Partidele SOS și PUSL nu au obținut niciun mandat.


Consiliul Local Municipal Arad

PNL a obținut 22.80% din voturi, urmat de PSD cu 21.50%, ADU cu 20.14%, AUR cu 13.91% și UDMR cu 9.08%. Alte partide, precum PAD, SOS, PUSL și Uniunea Sârbilor, au obținut procente mai mici, dar nu au reușit să câștige mandate.


Consiliul Județean Arad

La alegerile locale pentru Consiliul Județean Arad, Partidul Național Liberal (PNL) a obținut cel mai mare procent de voturi, consolidându-și poziția dominantă în județ. PNL a câștigat 38.30% din voturi, obținând astfel 13 mandate. Partidul Social Democrat (PSD) a urmat cu 25.65% din voturi, ceea ce le-a adus 9 mandate. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a avut un rezultat semnificativ, obținând 14.72% din voturi și 5 mandate.

Partidul Alianța Democraților Uniți (ADU) a obținut 8.62% din voturi, ceea ce le-a asigurat 3 mandate în consiliu. Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a câștigat 7.05% din voturi și 2 mandate. Partidul SOS a obținut 3.81% din voturi, iar Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) a avut 1.82% din voturi, însă niciunul dintre aceste două partide nu a reușit să obțină mandate în consiliu.


Distribuția Mandatelor

Consiliul Local Municipal Arad a fost dominat de PNL și PSD, fiecare obținând câte 6 mandate. ADU a obținut 5 mandate, AUR 4 mandate și UDMR 2 mandate. Partidele PAD, SOS și Uniunea Sârbilor nu au obținut niciun mandat.

Aceste rezultate confirmă victoria Partidului Național Liberal (PNL) atât la Primăria Municipiului Arad, cât și la Consiliul Local Municipal Arad și Consiliul Județean Arad, consolidându-și astfel poziția dominantă în regiune.