Reciclăm mai ușor... doar să vrem!
16.05.2019

Arădenii au la dispoziție, începând de la jumătatea lunii mai a acestui an, un nou instrument care îi va ajuta să colecteze selectiv deșeurile: este vorba despre www.HartaReciclarii.ro, platforma interactivă care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din Arad si din tară. Totodată, Harta, prin componenta sa de educație, pune la dispoziție informații și tutoriale despre modalitatea corectă de colectare separată și tipurile de materiale ce pot fi sortate pentru reciclare.

Platforma Harta Reciclării este un proiect al Asociației ViitorPlus, dezvoltat în parteneriat cu compania Coca-Cola HBC România, fiind inclus în campania de educație pentru colectare selectivă După Noi, strângem tot noi. Totodată, Harta Reciclării beneficiază de susținerea Ministerului Mediului și are o componentă educativă si în afara mediului virtual, finanțata prin fonduri europene în cadrul proiectului “No planet B”.

Harta Reciclării este accesibilă atât de pe dispozitive mobile (smartphones și tablete), cât și pe laptopuri și desktop-uri. Această aplicație web-based – accesibilă la adresa www.hartareciclarii.ro - permite utilizatorilor să localizeze punctele unde pot duce deșeurile reciclabile colectate separat, dar include și o componentă interactivă, de user generated content, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea să contribuie la baza de date a hărții prin adăugarea de noi puncte de colectare selectivă – dacă acestea nu există deja, sau prin revizuirea celor deja existente, dacă descrierea lor nu este conformă cu realitatea.

Pe lângă harta propriu-zisă, această platformă include și o componentă educațională, prin furnizarea de informații despre cum se face corect colectarea separată, ce tipuri de materiale pot fi reciclate sau cum putem să reducem și să reutilizăm materialele.

Pentru lansarea Hărții Reciclării, au fost consultate autoritățile publice, dar și operatorii privați ce dețin puncte de colectare selectivă – rezultatul însemnând centralizarea unei baze de date cu aproape 7.000 de puncte de colectare selectivă din toata țara: pubele stradale, magazine, benzinării, centre de colectare etc. Aceste informații vor fi completate și în viitor cu noi puncte de colectare puse la dispoziția populației de către autorități sau companii și validate, corectate sau completate de cetățenii care utilizează platforma, conform cu ceea ce vor găsi efectiv în teren.