Propuneri pentru Noul Cod Rutier
16.06.2022

Sunt propuse schimbari in ceea ce priveste examenul pentru permisul auto.

Conform propunerii de lege, viitorii șoferi vor avea dreptul de a sustine examenul auto oriunde în țară, nu doar în localitatea de domiciliu.In caz ca vor fi admisi vor putea să-și ridice permisul auto din aceeasi localitate.

Proiectul prevede și posibilitatea ca în mașina de examen, pe lângă examinator și martor, să fie și instructorul auto prezent. Această măsură ar avea ca scop crearea unui confort psihologic pentru candidat. Mulți dintre tinerii care cad proba practică susțin că s-au simțit intimidați de faptul că erau doar cu persoane străine în mașină, iar prezența instructorului lor personal i-ar ajuta să se relaxeze și să fie mai apți să îndeplinească solicitările examinatorului.


Tot la capitolul propuneri apare posibilitatea sa se poată susține examenul, iar apoi candidatul să se ocupe de orele de pregătire practică pentru traseu.

Apare si o prevedere referitoare la șoferii care depăşesc limita legală cu peste 70 km pe oră. Dacă noile măsuri intră în vigoare, aceste persoane vor primi o dovadă cu care pot circula încă 15 zile de la eveniment.