Proiectul de 115 milioane de euro al Complexului Matern-Pediatrie
03.04.2023

Consiliul Județean Arad a organizat astăzi o prezentare a celui mai mare proiect din sănătatea publică arădeană, Complexul Matern-Pediatrie, construit în municipiul Arad. Evenimentul, care a avut loc la Sala Marii Uniri, a reunit peste o sută de cadre medicale, medici, asistente, personal auxiliar de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, dar și presa arădeană, politicieni, funcționari din administrație. A fost prezentată și echipa care va gestiona acest proiect strategic al Aradului, formată din 11 persoane: cei patru directori ai Consiliului Județean Arad (Răzvan Ciubotaru – manager de proiect, Gheorghina Ribovici, Gabriela Chiricheu, Andrei Ando), directorul executiv adjunct Liliana Turjuc, șefii de serviciu Alisa Cojocaru și Oana Micle, funcționarii Gabriel Dănețiu, Gianina Mocanu, Claudiu Anca, Raluca Tamaș. Echipa cuprinde specialiști în domeniul tehnic, financiar, juridic, al gestionării proiectelor europene, achiziții și comunicare.

Proiectul, în valoare de 115 milioane de euro, este finanțat prin PNRR, iar contractul de finanțare a fost semnat de președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cursul săptămânii trecute.  Președintele Iustin Cionca, echipa de implementare a proiectului și conducerea Spitalului Județean au explica etapele acestui proiect, au făcut o prezentare a altor investiții preconizate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.  

„M-am consultat cu cadrele medicale. Apoi am făcut un parteneriat cu societatea civilă, cu Biserica și cu mediul de afaceri. Acestea, ulterior, au atras în efortul nostru și locuitori ai Aradului, oameni care au înțeles că doar criticile și observațiile nu rezolvă problemele de fond, și că trebuie să colaborăm pentru rezultatele pe care ni le dorim cu toții. Eu tot la spitalul din Arad mă tratez, tot la el apelez cu orice problemă de sănătate. Așa cum o fac majoritatea arădenilor și probabil și dvs. Deci, pentru fiecare dintre noi, cauza spitalului este o cauză personală, uneori de viață și de moarte, de a fi sau a nu fi alături de cei care ne sunt dragi. Și am considerat, în această logică, faptul că în acest domeniu nu există cheltuială, ci investiție. Am avut un dialog cu colegii din Consiliul Județean și le-am cerut să identifice surse de finanțare pentru ca arădenii să nu mai fie obligați (repet, obligați) să se trateze în alte județe sau în străinătate, ci să beneficieze de servicii medicale de calitate, de aparatură medicală nouă, modernă, aproape de casă. Am fost cu toții de acord să muncim în această direcție, dar ne-au lipsit banii cu care să începem investițiile. Am decis să investim în spital fonduri europene, pe care le-a câștigat o echipă sufletistă, inimoasă, profesionistă, de la Consiliul Județean. Noi am înțeles că arădenii nu pot pune banii necesari pentru un spital modern, chiar dacă contribuie extrem de generos la dotări și construcții. Și am căutat proiectele de finanțare, cele în care noi am pus 2% sau 5% din valoarea proiectului, iar Uniunea Europeană ne dădea 95-98% din valoarea proiectului. Eu cred că asta înseamnă respectul față de comunitate!”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad.

Directorul executiv adjunct al Direcției Tehnice, Dorin Pușcaș, a făcut o prezentare tehnică a proiectului. Complexul Matern-Pediatrie va fi pe 10 niveluri: demisol, parter, 7 etaje plus un etaj tehnic şi heliport. Aria desfășurată a complexului va fi de 25.165 mp şi aria utilă de 18.256 mp. Complexul Matern-Pediatrie va avea un număr de 312 paturi în regim de spitalizare continuă, după cum urmează: Secţia Pediatrie I – 40 paturi; Secția Pediatrie II – 46 paturi; Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică - 45 paturi din care 10 paturi aparţinători; ATI adulţi – 6 paturi; ATI copii – 5 paturi; Secţia Neonatologie – 80 paturi din care 15 paturi terapie intensivă nou-născuți, 15 paturi prematuri și 15 paturi aparținători; Secția Obstetrică Ginecologie – 90 paturi. Spitalul va avea si un număr de 23 paturi pentru spitalizare de zi.

Clădirea va cuprinde:

* Secţia Pediatrie I destinată grupei de vârstă 0-3 ani;

* Secţia Pediatrie II destinată grupei de vârstă 3-18 ani;

* Secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică;

* Bloc Operator;

* Chirurgie Pediatrică;

* Secție Anestezie și Terapie Intensivă destinată grupelor de vârstă 0-18 ani de tip

medical cât și chirurgical și destinată pacientelor din Secția Obstetrică Ginecologie;

* Serviciul Sterilizare;

* Farmacie;

* Secția Obstetrică- Ginecologie (Compartimentul Obstetrică se împarte în Obstetrică

patologică și Obstetrică fiziologică), cu bloc de nașteri şi bloc operator;

* Secția Neonatologie, Compartimentul Biberonerie, Ambulator integrat;

* Serviciul Epidemiologie,

* Spitalizare de zi;

* UPU pediatrie;

* Camera de gardă pentru Secția Obstetrică- Ginecologie;

*UTS;

* Serviciul Radiologie,

* Serviciul de internare - externare pacienți;

* Unitatea de igienizare sanitară pentru pacienți (garderobă pacienți);

* Vestiar personal.

Un lucru nou inovativ, cu care vine acest proiect, un aspect extrem de benefic și un suport pentru personalul medical este digitalizarea, care va permite accesarea bazei de date de la patul pacientului, cu multe funcțiuni ce vor duce la un alt nivel actul medical. Un alt aspect de care s-a ținut cont la acest proiect este partea de eficiență energetică. Pentru că da, ne bucurăm cu toții să construim un spital nou, cu spații generoase, dar care după punerea lui în funcțiune vine la pachet cu facturi la fel de generoase. În acest sens tindem să obținem o clădire nouă care să includă materiale, tehnologii, sisteme și echipamente performante și care să ne conducă la o clădire cu eficiență cât mai bună, acel concept European actual nZEB”, a declarat directorul adjunct Dorina Pușcaș.

Din partea conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență au explicat beneficiile acestui proiect managerul Florina Ionescu și directorul medical Cătălin Hreniuc. S-au referit la colaborarea instituțională în implementarea proiectului, la criteriile care au dus la alegerea spațiului pentru construirea clădirii, la problemele pe care acest Complex le va rezolva pentru specializările de pediatrie.

Au mai vorbit prefectul județului Arad, Toth Csaba, viceprimarul Lazăr Faur, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, iar la final europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat că „acest proiect a fost câștigat de Consiliul Județean Arad, după o muncă intensă, și nu i-a fost dăruit Consiliului Județean. Asta înseamnă capacitatea de a scrie proiecte și de a construi pentru comunitate”.