Proiecție-Tribut „Utoya – 22 iulie“ la Cinematograful „Arta“ din Arad Comemorarea Tragediei de pe Insula Utoya
15.07.2024

Pe 22 iulie se împlinesc 13 ani de la atacul terorist devastator de pe insula Utoya, lângă Oslo, în care și-au pierdut viața 69 de tineri. Pentru a comemora această tragedie, Cinematograful „Arta“ din Arad va găzdui joi, 18 iulie, la ora 19.00, proiecția filmului „Utoya – 22 iulie“ regizat de Erik Poppe.


Despre Film

Lansat în 2018, „Utoya – 22 iulie” ne transportă în Norvegia anului 2011, la data celor două atacuri teroriste comise de extremistul de dreapta Andres Breivik. După detonarea unei mașini-capcană în Oslo, care a ucis 8 persoane, Breivik a mers pe insula Utoya, unde a executat 69 de tineri laburiști aflați într-o tabără.

Regizorul Erik Poppe reconstituie atacul din perspectiva excursioniștilor, realizând un fals documentar filmat dintr-o singură bucată, similar unei piese de teatru în aer liber. Personajele și dialogurile sunt fictive, însă evenimentele sunt bazate pe mărturiile supraviețuitorilor.


Premii și Recunoaștere

„Utoya – 22 iulie” a fost nominalizat la Ursul de Aur la Berlin International Film Festival în 2018 și a câștigat Premiul European Cinematographer pentru Martin Otterbeck. La Amanda Awards 2018, filmul a obținut premiile pentru cea mai bună actriță (Andrea Berntzen) și cea mai bună actriță în rol secundar (Solveig Koløen Birkeland). De asemenea, a câștigat premiul pentru cel mai bun sunet la Trondheim International Film Festival în 2019.


Detalii Eveniment

  • Data și Ora: Joi, 18 iulie, ora 19.00
  • Locație: Cinematograful „Arta“ din Arad
  • Titlu original: Utøya 22. juli / Utøya: July 22
  • Regie: Erik Poppe
  • Distribuție: Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Sorosh Sadat, Ada Eide, Solveig Koløen Birkeland
  • Gen: Dramă, Thriller
  • Durată: 90 minute

Această proiecție este un omagiu adus victimelor atacului din 2011 și o ocazie de a reflecta asupra tragediei care a zguduit lumea.